Jakirović je detektirao najveći Dinamov problem, zbog kojeg je već doživio debakl

Foto: Marko Lukunic/Pixsell

DINAMO je u utakmici 1. kola skupine C Konferencijske lige bez ikakvih problema pobijedio Astanu 5:1. Hrvatski prvak poveo je u 43. minuti golom Brune Petkovića iz penala, koji je u 53. minuti također realizirao kazneni udarac za 2:0. Treći gol za Dinamo krasno je iz slobodnog udarca u 58. zabio Marko Bulat. Jedini gol za goste zabio je Hovanisjan u 78. minuti, a dotukli su ih Marin u 86. i Halilović u trećoj minuti nadoknade.

Iako je rezultat uvjerljiv i sjajan, igra nije bila pamtljiva. Priznao je to nakon susreta i strijelac golčine iz slobodnjaka Marko Bulat. "Nije ovo bilo tako lagano kako na kraju izgleda. Dali smo pet golova, ali dosta smo se mučili", poručio je čovjek koji je zabio drugi gol iz prekida ove sezone u Dinamovom dresu.

Još je direktniju poruku i detekciju problema iznio trener Sergej Jakirović. On je nakon susreta komentirao način na koji je Dinamo igrao obranu te je s punim pravom ustvrdio da je to nešto što na duge staze neće funkcionirati.

Jakirović je u pravu kada kritizira obranu

Podsjetimo, trener hrvatskog prvaka je nakon utakmice poručio: "Volio bih da budemo čvršći i agresivniji, imam osjećaj da igramo obranu reda radi. Ali ja sam tu tek mjesec dana, treba mi bar pola godine i jedan prijelazni rok da posložim sve."

Premda je Astana veći dio susreta bila potpuno podređena, uspjela je s vrlo malo posjeda napraviti dosta toga i skoro svaki pravi napad dovesti do konkretne šanse. Prema Sofascoreu su kreirali dvije velike šanse, Ivan Nevistić je imao tri vrlo dobre obrane, a Dino Perić jedan sjajan blok u ključnom trenutku.

Većina toga dogodila se u situaciji u kojoj je rezultat utakmice bio vrlo aktivan. Problem s Dinamovom obranom u Europi nije ništa novo. Plavi su primili po dva gola u obje utakmice protiv AEK-a, pri čemu su u Ateni i sretno prošli u nekoliko situacija u kojima je domaćin zabio, a svirano im je milimetarsko zaleđe.

Nakon toga su od Sparte šokantno primili četiri gola u Pragu i ispali iz Europa lige. Kvaliteta suparnika u Konferencijskoj ligi je znatno niža i Dinamo je toliko jači da se može "švercati" još neko vrijeme, ali za velik rezultat mora popraviti stvari i u taktičkom i u kadrovskom smislu.

Dinamovi problemi u obrani počinju kada ima loptu u nogama

Mora se uzeti u obzir činjenica da je zagrebački klub odigrao već 13 utakmica ove sezone, puno igrača bilo je na reprezentativnim obvezama, neki su tek nedavno stigli u klub i logično je da fali svježine i energije u presingu. No Dinamo ima i nekoliko sustavnih problema koji se ponavljaju.

Prvi je pozicioniranje Josipa Mišića. Njega je Astana posebno zatvarala i nastojala isključiti iz igre u izgradnji Dinamovih napada. Već u prvoj minuti vidjelo se kako Marin Tomasov stoji uz njega, a napustio je tu zonu tek kad je suigraču prenio uputu da se mora zarotirati i stati kraj Mišića.

Zbog toga Dinamova šestica mora "lutati" terenom više nego inače pa nije uvijek u idealnoj poziciji da zaustavi suparnički kontranapad kad Dinamo izgubi loptu. Momčad je naučila da će on pokupiti većinu lopti koje ekipa izgubi u zadnjoj trećini terena, a sad je to mnogo teže.

Još je veći problem pozicioniranje momčadi u fazi napada. Vidljivo je da Dinamo ima puno igrača koji su tek stigli (Vidović, Kulenović, Halilović), onih koji su rijetko igrali u prvoj momčadi i/ili se tek vraćaju (Emreli, Šutalo, Mihajličenko) te da treba vremena da se linije kretanja uigraju.

Dinamo se trenutno muči s efikasnim kreiranjem i iskorištavanjem prostora u napadu, dosta toga se svodi na inspiraciju i stihiju, zbog čega ekipa često nije pripremljena na gubitak lopte, ostaje s previše igrača ispred nje i ne može odigrati kvalitetan presing. Momčad s većom kvalitetom od Astane to će znati kazniti onako kako su to napravili AEK i Sparta.

Šutalo nije igrač koji radi razliku. Trenutno je velik rizik u ozbiljnim utakmicama

U susretima u kojima napada, a takvi će biti praktički svi ove sezone, Dinamo mora ostavljati puno prostora iza svoje zadnje linije. To je jako teško braniti ako nemaš barem jednog brzog stopera (dijelom je iz tog razloga na istoj poziciji igrao i Stefan Ristovski), a posebno je teško kada su prvi stoperski par Perić i Šutalo, koji su često ozlijeđeni.

Posebno je upečatljiv slučaj Boška Šutala. On je stigao u Dinamo na ljeto 2022. godine u transferu vrijednom četiri milijuna eura, što je nakon Marka Roga drugi najveći ulazni transfer u povijesti kluba. Nažalost, nakon samo četiri utakmice prošle sezone zadobio je tešku ozljedu te ga gotovo više i nismo gledali na terenu.

Šutalo je nedvojbeno klasa za HNL standarde, ali u ovom trenutku nije pojačanje za Dinamo. Ozljeda je ostavila trag, sporiji je nego prije i trebat će mu vjerojatno puno vremena da se vrati na razinu koja bi zadovoljila Dinamo. Trenutno je velik rizik startati s njim u najvećim utakmicama, posebno protiv suparnika s brzim napadačima.

Time bi se mogla otvoriti šansa za Ristovskog na toj poziciji, a možda i Maxa Bernauera ili Joaquina Sosu. Jakirović daje znakove da polako širi rotaciju, a ona će u ritmu četvrtak - nedjelja biti ključna za momčad u kojoj je puno nepoznanica ove sezone.