Jakirović je ključnim potezom jasno poručio upravi Dinama što mora napraviti

Foto: Profimedia

SERGEJ JAKIROVIĆ je u prvoj utakmici na klupi Dinama svladao prašku Spartu s 3:1 i time napravio ogroman korak prema grupnoj fazi Europa lige. Bila je to pobjeda važna i za njegovo predstavljanje Dinamovim navijačima, ali i za momčad koja je poslije Atene djelovala potonulo.

No, prije nego što je uopće poveo hrvatskog prvaka u prvi susret na klupi, Jakirović je povukao potez koji bi se mogao pokazati ključnim za čitavu Dinamovu sezonu. Odlaskom Dominika Livakovića, trener Plavih je kapetansku traku dao Bruni Petkoviću. Time je poslao jasnu poruku i igraču i Upravi.

Petković mora ostati

Ta poruka je jasna - ostanak Petkovića je sada ključni projekt Dinamove uprave. Jakirović je svjestan njegove važnosti bio i prije, a Petkovićev ostanak naročito je bitan otkad su klub u manje od godinu dana napustili praktički svi nositelji slavne generacije - Oršić, Ademi, Ivanušec, Šutalo i Livaković.

Iako se u javnosti špekuliralo da će vrpcu dobiti odmjereni i konstantni Josip Mišić ili ratoborni Stefan Ristovski, Jakirović je ukazao čast Petkoviću i time ga htio dodatno uvjeriti da mu je mjesto na Maksimiru.

Reprezentativni napadač profilom nije klasični kapetan kao što je bio Ademi, ali može i mora biti nositelj igre u novom, tranzicijskom Dinamu. U trenutku kada je Josip Drmić zaboravljen i u kojem se nije dovela nijedna eventualna zamjena, Petković je Dinamu nužan.

Mjesecima ga se seli u Tursku

Petkovićeva situacija je jasna. Ugovor mu traje do ljeta 2024. godine i dosta stranih klubova, naročito turskih, nanjušilo je da bi ga moglo dobiti ispod cijene s obzirom na to da bi ga Dinamo iduće sezone morao pustiti da besplatno ode, osim ako ne produži ugovor.

On trenutačno u Dinamu zarađuje 550.000 eura po sezoni i Turci mu mogu ponuditi puno, puno više. Dinamo mu je također ponudio novi ugovor, ali ne od 1.2 milijuna eura po sezoni kako se piše. No, u svakom slučaju, Petković bi prema novom ugovoru bio najplaćeniji Dinamov igrač. Klub i igrač razgovaraju, ali Dinamov kapetan još nije donio odluku.

Logično je da se Dinamu ne sviđa ideja da Petković ode besplatno iduće sezone, ali klub ga mora zadržati čak i pod tu cijenu. Prodajama, što direktnim, što bonusima od prošlih, ove sezone utržilo se oko 50 milijuna eura, što znači da novac ne bi smio biti problem.

Jedna Petkovićeva sezona je Dinamu puno vrjednija od 5 ili 6 milijuna eura koliko trenutno za njega može dobiti. I vrijedi puno više od razlike između njegove trenutne plaće i one koju Petković traži, a prema izvorima to je oko milijun eura godišnje.

Mierez je dobar, ali Petković je nezamjenjiv

Petkovićev set vještina je vrlo rijedak i Dinamu je gotovo nemoguće naći pravu zamjenu za njega. Kad god momčad ne zna gdje će s loptom, baca je njemu na sidruna da je zadrži i razigra. Dinamo je s godinama razvio stil igre u kojem ovisi o takvom tipu napadača.

U situaciji kada je otišlo puno nositelja igre, a igrači poput Bulata, Baturine, Stojkovića i Kačavende tek trebaju stasati, Petkovićev odlazak bio bi bolniji od svih izlaznih transfera za Plave ove sezone.

Kao moguća zamjena spominje se Osijekov Argentinac Ramon Mierez. Iako je riječ o igraču koji je elitan u duelima i igri glavom, nema ni izbliza kreacijske sposobnosti kao Petković, a odlaskom Ivanušeca Dinamu je to nasušno potrebno.

Podsjetimo, Hajduk je uoči šestog kola HNL-a bio na plus osam, uz utakmicu više. I pobijedio. Dinamu bi naslov donio nikad unosniju Europu iduće sezone. S druge strane, titula bi Hajduku bila ogroman zamah koja bi ga i financijski i kadrovski sasvim približila zagrebačkom klubu. Dinamo prije svega treba Petkovića da prebrodi tešku i tranzitnu sezonu te zadrži dominaciju u HNL-u.