Jakirovićev poučak je promašaj. Spasila ga je samo sreća i više se ne može skrivati

Foto: HINA/ Damir SENČAR

DINAMO je nakon šokantnog preokreta u sudačkoj nadoknadi pobijedio Lokomotivu i zadržao pritisak na Rijeci i Hajduku. Prvak Hrvatske je gubio 1:0 golom Indrita Tucija sve do 94. minute, a onda je Martin Baturina na trenutak pokazao koliko može biti briljantan.

Priča nije tu stala. U zadnjem pravom napadu utakmice, u 97. minuti, Takuro Kaneko se našao na pravom mjestu i donio momčadi tri boda. Oni bi, barem s aspekta momentuma i psihologije, mogli biti ključni za ovo prvenstvo. Ali pobjeda ne smije sakriti činjenicu da je momčad Sergeja Jakirovića odigrala još jednu očajnu utakmicu.

Jakirovićev poučak je potpuni promašaj

Maxime Bernauer je protiv Viktorije Plzen ušao u igru u 55. minuti. U tom periodu je odigrao ključnu playmakersku ulogu i pokazao je gdje može pomoći ekipi. Kasnije je skrivio jedanaesterac i ispao je tragičar utakmice.

Danas ga nije bilo ni na klupi. Jakirović ga uoči utakmice nije naveo na popisu ozlijeđenih. Ako je francuski stoper zaista zdrav, onda je poruka trenera jasna. Kiksevi se u Dinamu skupo plaćaju i igrači moraju ponijeti svu odgovornost.

Problem s tim poučkom je dvostruk. Prvi je taj da Dinamo igra užasno i pod Jakirovićem osim Marka Bulata vjerojatno nije bilo jednog jedinog igrača koji nije zaslužio biti zabetoniran na klupi ili na tribini. Problem može biti u jednom ili dvojici igrača, a nikako u njih petnaest. Da ironija sudbine bude veća, gol je skrivio baš Bulat koji je najkonstantniji igrač Dinama pod Jakirovićem.

A kasnije je i Kevin Theophile-Catherine, stoper kojeg je trener ubacio u vatru iako nema minute nogometa pola godine, napravio vrlo neoprezan start u svojem kaznenom prostoru koji je mogao lagano završiti penalom za goste.

On je imao sreće da sudac to nije vidio kao penal, a u četvrtak je Bernaueru sudac presudio u još banalnijoj situaciji. Ako trener Dinama nastavi s praksom otpisivanja igrača zbog toga što čitava ekipa igra užasno, Dinamo će sezonu morati završiti s juniorima.

Kaneko može i zna. Treba mu samo dati šansu, a Baturina ima teret kakav nije imao nijedan Dinamov dragulj

Van ludnice u završnici Dinamo je opet bio potpuno neefikasan u posjedu. Dobar dio zasluga za to ide i Lokomotivi. Silvijo Čabraja jedan je od najpodcjenjenijih likova domaćeg nogometa. Uvijek ostane bez nekoliko ključnih igrača i uvijek posloži momčad koja ima glavu i rep.

Problem Plavih u posjedu bio je prije svega geometrijske naravi. Veći dio momčadi bi vrlo rano napadao dubinu, suparnik bi se povukao u blok i domaćinu nije ostajala nijedna opcija osim beskonačnog kruženja loptom naokolo.

Arijan Ademi je jedna od najvećih ličnosti u modernoj povijesti Dinama, ali jedino što momčadi danas može ponuditi je igra u završnici, a ni ona nije na razini otprije nekoliko sezona. S njim i Bulatom visoko Dinamu fali opcija u sredini terena koje se mogu iskoristiti za progres lopte.

U isto vrijeme Dinamo forsira Baturinu na krilu i na leđa mu je stavljen veći teret nego ijednom dragulju dosad. Protiv Lokomotive je radio sve - driblao, pucao, pokušavao probiti linije kretnjama i pasom i na kraju je za to nagrađen maestralnim golom. Ali bolno zvuči činjenica da Plavi moraju 80% napada vrtjeti preko 20-godišnjaka koji traži formu jer u suprotnom ne mogu ništa.

Veliki dobitak ove utakmice je i Kaneko. U samom primanju se vidi da ima mekan dodir, ima dobar prvi korak, smisao za motoriku i dribling na vanjsku stranu. Dosad je bio nepravedno zapostavljen u odnosu na konkurenciju koja nije ničim zaslužila nedodirljiv status. Vidi se da se privikava na momčad i kulturu, ali itekako može pomoći.

Jakirović se ne smije sakriti iza rezultata. Dinamova igra je sramotna

Jedino što za momčad s Maksimira vrijedi u ovoj utakmici su tri boda. Sve ostalo je ponovno bilo ispod svake kritike. Jakiroviću je podcjenjivanje vlastitih igrača u izjavama poput one da "se moraju zamisliti i da im nitko ne brani dati gol" nakon Ballkanija postalo standardna disciplina kojom je uvjerio dobar dio navijača da je ovo momčad kojoj je realnost borba za Europu.

Čak i kad bi to bila istina, a ne može biti dalje od nje, nijedan trener si ne može dozvoliti da mu momčad ovako izgleda i da trenira strogoću i principe nad jedinim igračima u svlačionici koji nemaju nikakav glas ni utjecaj.

Dinamu je jako trebala pobjeda poput ove, ona u kojoj je loš i izvuče se iz Marijanske brazde i koja može preokrenuti sezonu. Ali velika bi greška bila da se trener, a prije njega i Uprava, sakriju iza toga. Dinamo i dalje igra užasno, a Jakirović nije zaradio nijedan dodatan poen koji bi mu dao više kredita.