Kladionice jako podcjenjuju Hrvatsku. Dalić je već pokazao da zna zaustaviti Messija

Foto: EPA-EFE/Screenshot

ARGENTINA je stigla na Svjetsko prvenstvo u Katar kao jedan od najvećih favorita turnira. To je sasvim logično ako znamo da je aktualni prvak Južne Amerike, da je imala relativno laganu skupinu i da je zadnji put prije Mundijala izgubila prije čak tri godine, u polufinalu Copa Americe 2019. protiv Brazila. A statusu favorita pripomogla je činjenica da za Argentinu igra Lionel Messi.

Nakon šokantnog poraza od Saudijaca u prvom kolu, družina izbornika Lionela Scalonija nanizala je tri pobjede, prolaz protiv Nizozemske na penale i došla na dva koraka od titule koju Argentina čeka 36 godina. Prva prepreka na tom putu joj je Hrvatska, reprezentacija koja ju je razbila prije četiri godine u Rusiji i utabala put propasti nakon koje se Messi čak kratkotrajno bio oprostio od reprezentacije.

Kladionice još jednom vide hrvatskog suparnika kao velikog favorita. Pobjedi Argentine daju oko 50, a pobjedi Hrvatske tek oko 20% šanse. Momčad Zlatka Dalića već je nemali broj puta pobijedila kladioničarske prognoze, a dobra je vijest da bi joj Argentina, barem u teoriji, trebala najviše pasati od svih velikih suparnika protiv kojih je igrala.

Kako igra Argentina u napadu?

S loptom u nogama Argentina igra, u nedostatku boljih riječi, dosadno i sporo. Treća su momčad turnira po broju dodira lopte po utakmici, odmah iza Španjolske i Njemačke. Međutim, po broju progresivnih pasova, tek su trinaesti. Za usporedbu, Hrvatska ima tri progresivna dodavanja (ona koja idu deset metara naprijed) više od Argentine iako južnoamerička reprezentacija ima 7% više loptu u nogama.

Dosad su igrali u različitim varijacijama formacije 3-4-3, a najave su kako će za Hrvatsku promijeniti na četiri igrača u zadnjoj liniji. Iako će se figure i zakonitosti u igri donekle promijeniti, stil će sasvim sigurno ostati isti.

Činjenica da Argentina igra u vrlo sporom tempu jako odgovara Hrvatskoj koja je postala majstor za ubijanje ritma i odvlačenje utakmice u blato i produžetke. Ipak, takva igra Argentine nije plod (barem ne većim dijelom) nedostatka ideje, nego oduzimanja suparniku šansi za kontru i specifičnog cilja u igri - dovođenja lopte do Messija.

Dovuci loptu do Messija kako god znaš

Sve je u argentinskom napadu podređeno tome da se lopta dovede do Messija između linija odakle on driblingom ili dubinskim pasom daje ubrzanje napadu i uvodi ga u završnu fazu. Argentina većinu svojeg posjeda drži u središnjem dijelu terena.

Time žele isprovocirati suparnički pritisak i otvoriti prostor suparničkih veznjaka za svojeg najboljeg igrača. Zanimljivo je, a ponekad i smiješno, vidjeti kako argentinski veznjaci često imaju sasvim usamljene bekove koji su sami na aut-liniji.

Ipak, ni ne pomišljaju im dodati loptu jer ti igrači imaju samo funkciju mamca - igrača koji pozicioniranjem žele maksimalno raširiti suparničke linije, umrtviti ritam u posjedu i beskonačno čekati sve dok se ne otvori minimalan prostor u kojem Messi može primiti loptu. U tom pogledu, Rodrigo De Paul i Alexis Mac Allister rade sjajan posao u kontroli posjeda i izbjegavanju suparničkog presinga.

Lažni posjed Argentine

Scaloni je takvom igrom u posjedu, koju su tamošnji mediji nazvali "lažnom", htio eliminirati što je više moguće argentinsku najveću boljku iz prošlosti - situaciju da se Messi mora spuštati ispod centra kako bi primio loptu. 

Loša vijest za Hrvatsku je što je Messi na ovom Svjetskom prvenstvu sjajan i nikad više motiviran da u svojem zadnjem pokušaju uzme jedinu titulu koja mu nedostaje kako bi ga većina fanova, a posebno onih argentinskih, proglasila najboljim igračem u povijesti. Dobra vijest je da se čak i protiv Messija u formi može igrati.

Kao što je Bruno Petković ispravno primijetio, ključ nije zaustavljanje Messija samog po sebi, nego čitave Argentine. Dva su ključna elementa isključivanja Messija, a time i čitave Argentine, iz utakmice.

Kako zaustaviti Messija?

Prvi su maksimalno zbijene linije. To je nešto što je Saudijska Arabija radila sjajno, ali je zbog previsoko postavljene zadnje linije i riskantnog namještanja ofsajda visila. Tek kasnije je napravila korekciju, malo povukla linije i Argentinu učinila relativno bezopasnom.

Modrić, Kovačić, Brozović i krilni igrači morat će biti vrlo strpljivi u bloku i neće si smjeti dozvoliti individualne izlete u pritisak na loptu ostavljajući time formaciju ranjivom. Cilj je natjerati Messija da prima loptu u zonama u kojima nije toliko opasan i ne može lagano kreirati opasnost po gol.

Saudijska Arabija je nakrcala sredinu i međuprostore, Messi ne može do lopte

Hrvatska tu ima dodatnu prednost jer su i Kovačić i Modrić inteligentni igrači niskog težišta koji, kada situacija dovede do toga, mogu s Messijem izaći na kraj ili ga barem natjerati da odgodi napad.

Drugi ključ je taj da Messi treba opcije u igri, one koje nude širinu i daju dubinu. Krilni hrvatski igrači na suprotnoj strani od lopte morat će dobro paziti na suparničke bekove jer je Messiju već godinama najdraža lopta dijagonala koja lomi sve obrambene linije. Perišić je ovaj turnir fantastičan u tome, a istu stvar će morati raditi i krilo na suprotnoj strani, koja je Messiju još draža meta.

U vrhu napada su se dosad izmjenjivali Lautaro Martinez i Julian Alvarez. Osim što je napadač Intera dosad bio u groznoj golgeterskoj formi, Alvarez je opasniji igrač u napadanju dubine. Ipak, on je za elitni nivo ispodprosječan duel-igrač. I Gvardiol i Lovren su igrači koji u tom pogledu mogu napraviti prednost nad njim.

Defenzivno najbolja momčad turnira

Argentina je momčad koja je, slično Hrvatskoj, na ovom turniru naglasak stavila na oprez i obranu. U napad rijetko odlazi s velikim brojem igrača, ali su joj zato obrambene brojke najbolje na Svjetskom prvenstvu.

Doduše, po broju primljenih golova po utakmici ispred nje je sedam momčadi, ali po metrici očekivanih golova su prvi te su po njoj "trebali" primiti samo dva gola na turniru i dozvoljavaju najmanje udaraca na gol (4.15 u odnosu na hrvatskih 11.6).

Od Saudijske Arabije su primili dva gola iz "nemogućih" šuteva izdaleka, Australija im je dala gol s 25 metara iz odbijanca, a Nizozemci su im zabili dva gola u ludom jurišu u zadnjih deset minuta kada više nisu imali što izgubiti. Bit će jako teško, ali i protiv takve obrane ima lijeka.

Prekidi bi mogli biti ključni

U samoj igri, Argentina je defenzivno najslabija u onoj zoni u kojoj igra Messi jer se bez lopte uglavnom odmara. Promjena u formaciju 4-2-3-1 sugerira da će Messi biti prvi igrač ispred dvojice centralnih veznjaka. Hrvatska to može koristiti i spuštanjem napadača u tu zonu kreirati brojčani višak.

U slučaju da će se Argentina braniti u uskih 4-4-2, centralne zone će biti teže probiti, ali uz pravovremeno podizanje Sose i Juranovića i suradnju s krilima, Hrvatska će moći igrati produženi napad. Argentina nema ništa protiv toga da tu i tamo prepusti loptu suparniku. Međutim, ono što je Argentini najočitiji minus je visina.

Na turnir su stigli kao treća najniža momčad, a jedan od ključnih stopera, Lisandro Martinez, visok je tek 175 centimetara. U ostatku momčadi Scaloni često nema dovoljno visine da kvalitetno brani prekid i u tome leži velika šansa za Hrvatsku. Tome treba dodati i činjenicu da Argentincima na ovom turniru nije strano napraviti prekršaj u opasnoj zoni.

Od istog oružja ne treba bježati ni u igri. Perišić i Pašalić na krilima, ako Dalić izvede istu momčad kao protiv Brazila, imaju sjajan osjećaj za zatvaranje druge stative i u skoku su puno moćniji od argentinskih stopera. Ako to bude meta Sosinih i Juranovićevih centaršuteva, Hrvatska bi mogla jako profitirati. 

Brazil je bolja momčad od Argentine

Ironično i pomalo kontraintuitivno, Argentina je također opasna iz prekida. Iznuđuju najviše prekršaja na turniru, skoro 17, a posebno su opasni s desne strane kada Messijeve i Di Marijine lopte oštro "režu" prema golu i dovoljan je minimalan dodir da se skrenu u gol.

Argentina je tvrda, moćna i ima, po mišljenju autora, najboljeg igrača u povijesti. Ipak, stilski odgovara Hrvatskoj. Sve što u pogledu ritma Argentina radi suparnicima, Hrvatska radi podjednako dobro, a dojam je i da bolje reagira na igru u produžecima.

Navodna svađa Di Marije i Scalonija dobra je vijest jer je bivši as Reala poslije Messija najkreativniji igrač u zadnjoj trećini terena. Bit će jako teško, ali Hrvatska je već u četvrtfinalu izbacila opasnijeg i moćnijeg suparnika.