MIJENJA SE KARTA EUROPE Rijeka predvodi nove snage koje će vladati nogometom

Foto: NK Rijeka 

FINALE Lige prvaka u Cardiffu igrat će Real i Juventus. Real, apsolutni rekorder ovog natjecanja s čak 11 naslova iz 14 finala, u glavnom gradu Walesa pokušat će doći do 12 titule protiv Stare dame koja u ovom trenutku djeluje kao najkompletnija i najmoćnija momčad Starog kontinenta. Liga prvaka, premda iz godine u godinu nudi spektakularan nogomet, postala je predvidljiva, da ne kažemo dosadna.

Konstantno se uvijek isti klubovi motaju u vrhu i tek toliko, svakih nekoliko godina, jednokratno iskoči neki Dark Horse kao što je ove godine bio Monaco. U najjačim europskim ligama slična je priča. Real ili Barca u Primeri. Juve je pretplaćen na naslove u Italiji, a Bayern u Njemačkoj. Leicester je lani u Premiershipu napravi podvig, no Lisice su bile izuzetak koji samo potvrđuje pravilo da se među europskom elitom malo toga mijenja.

No druga klasa europskog nogometa, ona za koju nema mjesta u završnici Lige prvaka, nudi puno zanimljiviji rasplet. A mora se priznati da smo vidjeli tako opsežnu smjenu u vrhu nacionalnih prvenstava diljem Starog kontinenta kao što bi to mogao biti slučaj ove godine. Naime, u četirima državama naslov bi trebali osvojiti klubovi koji nisu najmanje deset godina bili na tronu, dok bi se u Rumunjskoj i Hrvatskoj na tron mogli popeti klubovi koji nikad nisu imali tu čast.

Najtrofejniji ruski klub na tronu nakon dugih 16 godina

No krenimo redom. Iako je do kraja ostalo još tri kola u ruskoj Premierligi, Spartak Moskva nakon kiksa Zenita prošlog vikenda ima deset bodova prednosti ispred gradskog rivala CSKA, pa je i statistički osvojio naslov prvaka. Vjerovali ili ne Spartaku je to, inače najtrofejnijem klubu u povijesti Rusije s ukupno 22 naslova prvaka države, prvi trofej nakon dugih 16 godina.



Posljednji put prvenstvo Rusije osvojili su početkom novog milenija, preciznije 2001. godine, i to pod vodstvom predsjednika i trenera Olega Romantseva, oca modernog ruskog nogometa koji je praktički izmislio novovalne reprezentativce poput Valerija Karpina, Dimitrija Aleničeva, Viktora Onopka, Yegora Titova i druge.

Nakon što su navijači doznali da je Terek slavio u St. Petersburgu, slavlje na ulicama glavnog ruskog grada moglo je početi, a nedvojbeno najluđe bilo je pred stadionom Spartaka, gdje se kapetan kluba Denis Glušakov, s bocom votke u jednoj, a gitarom u drugoj dobrano pijan popeo na ogradu i počeo voditi navijanje.

Čudesni dječji vrtić Leonarda Jardima juri po prvu titulu nakon 17 godina

U Ligi prvaka čudesno su dogurali do polufinala, nažalost preko Juventusa nisu mogli, međutim završnica sezone za Monegažane krije još puno uzbuđenja. Osim toga što će igrati u finalu Kupa, Monaco je trenutačno vodeća momčad Le Championnata s tri boda prednosti u odnosu na PSG i utakmicom manje. Trebalo bi se dogoditi pravo čudo da Kneževi propuste tu priliku.

Pogotovo što momčad igra vjerojatno najljepši nogomet Europe u ovom trenutku, a iskusni Falcao i uskoro najskuplji tinejdžer svijeta Kylian Mbappé čine rijetko pakleni napad. Dosad su zabili čak 33 gola uz deset asistencija. Čine se upravo nezaustavljivima, a po loptu u mrežu u utorak navečer bio je prisiljen otići i Gianluigi Buffon, čija obrana već mjesecima nije pokleknula u LP-u.

Ako u tom uspiju, klub iz Monte Carla osvojit će prvi naslov prvaka Francuske nakon 17 godina, odnosno od 2000. godine. I te 2000. godine u leđa im je gledao PSG, no Parižani nisu imali šanse pokraj ubitačnog napadačkog para Trezeguet - Simeone koji je ukupno zabio preko 44 gola u prvenstvu. Falcao i Mbappé čine se istinski nasljednici.

Feyenoord nadomak naslova prvaka nakon 18 godina

I dok je u Rusiji Spartak i teoretski osvojio naslov, u Nizozemskoj još postoji prilika da Feyenoord poklekne, pogotovo nakon iznenađenja proteklog vikenda, kad su u utakmici s kojom su mogli potvrditi naslov šokantno poraženi od "gradskog rivala" Excelsiora čak 3:0, nakon čega su navijačima satima bjesnili po ulicama Rotterdama.



Situacija je još zanimljivija zato što je Excelsior svojevrsna filijala Feyenoordu, s obzirom na to da od 1979. godine dijele omladinsku školu. No unatoč ovom kiksu, momčad s De Kuipa ima još bod prednosti u odnosu na Ajax, a u posljednjem kolu igrat će kod kuće. Kako je Heracles dvjema uzastopnim pobjedama već osigurao ostanak i praktički ne može gore ni dolje, tri boda za domaću momčad ne bi smjela doći u pitanje.

A u slučaju pobjede Feyenoord će osvojiti svoj 15. naslov prvaka Nizozemske, i to prvi nakon dugih 18 godina. Posljednji je osvojio još u prošlom stoljeću, 1999. godine, kada je naslov uzeo s uvjerljivom prednošću ispred Willem II. Momčad su tada predvodili Jerzy Dudek, Patrick Paauwe, Igor Korneev, John Dahl Tomasson, Julio Cruz te Bonaventura Kalou.

Slavija napokon izlazi iz sjene Sparte i Viktorije

Vrlo zanimljiva situacija je i u češkoj ligi, u kojoj je tri kola prije kraja u vodstvu praška Slavija i to s dva boda prednosti u odnosu na drugoplasiranu Viktoriju iz Plzena. Iako ima ponešto teži raspored, s obzirom na to da mora još u goste četvrtoplasiranoj Mladi iz Boleslava, očekuje se kako će se Slavia ipak domoći naslova.

Cijelu godinu bila je najbolja momčad Češke, upisavši samo jedan poraz i postigavši čak 16 golova više od Viktorije. Inače, Slavia je nakon poznatije Sparte drugi najtrofejniji klub u povijesti čehoslovačkog nogometa s 11 titula, a od raspada ove države uzela je svega tri naslova prvaka.

Jednom 1995., kad su momčad predvodili velikani češkog nogometa Bejbl, Nowotny, Suchoparek, Karel Poborsky, Vladimir Šmicer te Jiri Štajner, a potom još dva 2008. i 2009., što je ujedno i posljednji put kad su se okitili naslovom najbolje ekipe lige. Sljedeće sezone igrali su Ligu prvaka i plasirali se u šesnaestinu finala Europske lige. Otad je prošlo dugih osam godina.

Maleni Viitorul Gheorghea Hagija pokazao zube rumunjskim velikanima

Vjerojatno najdramatičniji finiš sezone gledat ćemo u Rumunjskoj predstojećeg vikenda, u kojoj se igra posljednje kolo doigravanja. U vodstvo je trenutačno Viitorul s 41 bodom, koliko ima i drugoplasirana Steaua, ali lošiji međusobni omjer, dok je trećeplasirani Dinamo na dva boda manje. U subotu, od 19 sati, Viitorul će dočekati četvrtoplasirani Cluj, Steaua Craiovu, a Dinamo Astru.



26 kola osnovnog dijela sezone Viitorul je završio s četiri boda prednosti u odnosu na Steauu, a prednost se malo po malo topila pa je ovaj rumunjski velikan sredinom travnja preuzeo prednost. Interesantno je to da je proteklog vikenda Steauu porazio gradski rival Dinamo pa je Viitorul pobjedom kod Craiove opet preuzeo prvo mjesto koje sada ima povijesnu priliku sačuvati.

Za one koji ne znaju, Viitorul je u Constanti 2009. godine osnovao slavni Gheorghe Hagi koji je od 2014. i trener. Prošle sezone Viitorul je osvojio povijesno peto mjesto u prvenstvu, pa je igrao prvi put u kontinentalnih kvalifikacijama. U trećem pretkolu Europske lige na domaćem ih je terenu s velikih 5:0 posramio Gent.

Rijeka traži prvi naslov prvaka u 70-godišnji povijesti

Ništa manje dramatično neće biti ni u ovogodišnjem izdanju HNL-a, u kojem je Rijeka pet kola prije kraja imala osam bodova u odnosu na Dinamo. Porazom od Lokomotive prednost se istopila na pet bodova, a predstojećeg vikenda na rasporedu je Jadranski derbi protiv zahuktalog Hajduka.

Najmanje što Riječani moraju ostvariti na Rujevici jest remi, s kojem bi u slučaju očekivanih bodova protiv Slavena i Cibalije na Maksimir došli s tri boda prednosti. Dinamo bi u tom slučaju trebao pobjedu s najmanje tri razlike kako bi osigurao novi naslov prvaka, s obzirom na to da je Rijeka trenutačno bolja u međusobnim dvobojima

Ako se na koncu ipak ovjenča titulom prvaka HNL-a, bit će to prvi put u klupskoj povijesti da je Rijeka osvojila jednu ligašku titulu u elitnom nogometnom razredu. Dosad su upisali tek pet drugih mjesta u HNL-u te dva četvrta i jedno peto u jugoslavenskoj prvoj ligi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.