Modrić je protiv Portugala srušio još jedan rekord. Ivica Vastić više nije na vrhu

Foto: EPA

HRVATSKA je u Lisabonu pobijedila Portugal 2:1 u posljednjoj pripremnoj utakmici uoči Europskog prvenstva. Bio je ovo osmi susret Hrvatske i Portugala, a hrvatska reprezentacija ostvarila je prvu pobjedu. Luka Modrić zabio je iz kaznenog udarca u osmoj minuti, Diogo Jota je izjednačio u 48., a Ante Budimir je u 56. minuti donio pobjedu Hrvatskoj.

Bio je to 175. nastup kapetana za reprezentaciju i 25. pogodak otkada je debitirao sada već davne 2006. godine. Modrić je već neko vrijeme najstariji strijelac u povijesti hrvatske reprezentacije, a sinoć je svoj rekord još poboljšao jer je kazneni udarac realizirao s točno 38 godina i 273 dana. Drugi najstariji strijelac Hrvatske je bivši kapetan Niko Kovač, koji je zabio Kazahstanu u rujnu 2008. godine. Imao je tada 36 godina i 327 dana.

Najstariji Hrvat koji je zabio za bilo koju reprezentaciju

Hrvatska je od samostalnosti uvijek crpila talente iz nepresušne dijaspore. Sinoć je protiv Portugala u početnom sastavu imala pet igrača koji su rođeni izvan Hrvatske - Marin Pongračić (Njemačka), Josip Šutalo (BiH), Mateo Kovačić (Austrija), Josip Stanišić (Njemačka) i Ante Budimir (BiH). No u prošlosti je bilo i suprotnih primjera Hrvata koji su igrali za druge reprezentacije.

Modrić je sinoć postao najstariji Hrvat koji je zabio gol za bilo koju reprezentaciju u povijesti. S prvog mjesta je za 16 dana skinuo rođenog Splićanina Ivicu Vastića koji je godinama igrao za Austriju te upisao 50 nastupa i 14 golova. Bivši napadač je svoj posljednji gol za Austriju zabio kada mu je bilo 38 godina i 257 dana. Bilo je to protiv Poljske na Euru 2008. godine kada je Austrija bila domaćin, a Modrić igrao svoj prvi Euro i upravo protiv Austrije zabio svoj prvi gol na velikim natjecanjima za Hrvatsku.

Standings provided by Sofascore

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.