Navijači Hajduka su s pravom ljutiti na svoje božanstvo. Tako se kapetan ne ponaša

Foto: Bruno Fantulin/Pixsell

HAJDUK je nakon savršenog starta u novu sezonu zaredao s dva poraza u utakmicama u kojima je bio izraziti favorit. Najprije je na Poljudu poražen od Istre 1:0, a onda je u Gorici izgubio iako je do 87. minute vodio pogotkom Zvonimira Šarlije. Navijači su nakon utakmice bili bijesni, a velik dio njih prozvao je i kapetana momčadi te službeno najboljeg igrača lige posljednje dvije sezone Marka Livaju.

S obzirom na njegov značaj za momčad, pitanje kiksa li Hajduk zato što Livaja nije na razini ili Livaja ne igra dobro jer ne igra dobro ni momčad djeluje kao priča o jajetu i kokoši. Istina je u ovom slučaju na pola puta. Livaja nas je navikao na sulude brojke i učinak, pa su dvije ili tri slabije utakmice dovoljne da se javnost zapita je li u krizi. No ono što je sigurno je da se ovako kao Livaja na terenu ne ponaša čovjek koji želi odvesti Hajduk do titule.

Hajduk nije pomogao Livaji koliko je trebao

Livaji nije lako otkad je stigao u Hajduk. Za standarde HNL-a je odigrao dvije povijesno dobre sezone, ali ni to nije bilo dovoljno da Bijelima donese toliko čekanu titulu. Nova sezona, u kojoj je Dinamo u nokdaunu najprije u upravljačkom, pa onda i svakom drugom smislu, donijela je i nadu veću nego ikad da je ovo sezona u kojoj Hajduk ima najbolje šanse.

Uprava splitskog kluba je uspjela odraditi vrlo dobar prijelazni rok za svoj budžet. Dovedeno je više besplatnih igrača koji su dosad pokazali da bi mogli igrati važnu ulogu, ali je u kadru itekako vidljiva najveća mana.

Riječ je o već opjevanim žalopojkama za nedostatkom krila. U kombinaciji s traumama koje je Ivan Leko donio navijačima u sustavu 3-5-2, stvoren je problem kojem se barem zasad ne vidi rješenje, a igrač koji najviše pati zbog toga je Livaja.

Hajduk je odlučio prodati Jana Mlakara ovo ljeto. Iako je 3.5 milijuna eura odlična cijena, Livaja je izgubio jedinog igrača koji može na pravi način koristiti prostor koji Livaja kreira time što navlači stopere na sebe. Sahiti nije igrač prostora, a Dolček dosad jednostavno nije pokazao da može to odraditi na razini koja je potrebna za naslov.

Dobar dio Livajinih najvećih vrlina - poput kreacije u završnoj trećini i odigravanja s mantinelom - tako ostaje neiskorišten. A brojke, kao i dojam, nedvojbeno pokazuju na to da je Hajduk bez pravog Livaje momčad koja nema što tražiti u utrci s Dinamom.

Hajduk je bez Livaje neprepoznatljiva momčad

Otkad se vratio u Hajduk, Livaja je za Bijele odigrao 109 utakmica. Dao je 65 golova i 31 put je asistirao suigračima te je dvaput zaredom uzeo titulu najboljeg strijelca i igrača hrvatskog prvenstva.

Koliko osim njega Hajduku nedostaje dinamita pokazuju brojke u onim utakmicama u kojima Livaja nije nastupio ili nije imao konkretan učinak (gol ili asistenciju). Nikad u povijesti HNL-a neka momčad nije toliko ovisila o jednom igraču.

Hajduk je prošle sezone osvojio 71 bod u HNL-u, dok je pretprošle uzeo 72. To je prosjek od 66% osvojenih bodova. S druge strane, bez raspoloženog Livaje Hajduk je uzeo samo 50% bodova (kada bi se i europske/kup utakmice tretirale kao prvenstvene u smislu bodovanja).

Iz te perspektive je i više nego jasno da Hajduk mora napraviti sve da Livaji olakša život te da je frustracija bijele desetke u jednu ruku razumljiva. No problem Hajduka u posljednje vrijeme nisu Livajine igre koliko njegov odnos prema svojoj ulozi i klubu.

Ovako se ne ponaša kapetan

Kapetan, posebno takav o kojem ovisi koncept igre cijele momčadi i za kojeg barem tri suigrača rade dupli posao u obrani, ne smije igrati i ponašati se onako kako je to činio u posljednje dvije utakmice, ali i prije toga.

Protiv Gorice je, vidno ljutit time što ga suigrači nisu vidjeli u nekoliko situacija, nonšalantno promatrao igru veći dio susreta, nije se borio ni za jednu odbijenu loptu i glavom uopće nije bio u susretu. Da se zove ikako drugačije, Leko bi ga u svlačionici ostavio već na poluvremenu.

Hajdukova je realnost da je on taj koji mora suigrače, posebno one mlađe poput Dolčeka, činiti boljima, ali on to ne radi. Mahao je rukama i urlao na suigrače više nego što se otkrivao i tražio loptu. Umjesto da bude trenerova produžena ruka, on je bio taj koji generira nervozu. 

Predobro je plaćen i ima status božanstva da bi se nešto takvo toleriralo jer u suprotnom je postao veći od kluba. Livaja igrač će brzo doći sebi i golovima se vratiti u formu. Livaja kapetan je ono što Hajduku u ovom trenutku možda nedostaje i više. Dugo je bilo zabranjeno komentirati ili kritizirati Hajdukovu svetu kravu, a ona to već predugo koristi.