Navijači mailovima zasuli Dinamo. Sumnjaju na manipulaciju izborima

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

DRUGOG ožujka 2024. održat će se prvi demokratski izbori za Dinamovu Skupštinu. Na izborima za Skupštinu navijači će, odnosno članovi kluba, birati 25 članova Skupštine, dok će preostalih 35 tajnim glasanjem birati članovi Izvršnog odbora. Skupština će imati ukupno 60 članova, a onda će oni izabrati predsjednika kluba.

Prema zasad dostupnim informacijama, postojat će barem dvije liste, a uskoro se očekuje potvrda da će na njoj postojati i treća. Objavili smo članak u kojem smo nabrojali nekoliko imena s liste koja se sastoji od ljudi koji imaju povjerenje većine navijača, a ona izgleda uistinu impresivno.

No, Dinamovi članovi su zadnjih dana zatrpali klub brojnim mailovima u kojima kritiziraju i propitkuju transparentnost izbora. Prvak Hrvatske zasad ne komunicira previše detalja oko izbora, a nekoliko odluka je izazvalo veliku skepsu kod onih koji će koristiti svoje biračko pravo.

U čemu je problem?

Kontroverza je u tome što će se glasati isključivo elektronskim putem. Da budemo precizniji, postojat će i fizička izborna mjesta u klupskim prostorijama, ali će se glasanje i tamo odvijati elektronskim putem.

No, za očekivati je da će većina članova koja odluči iskoristiti svoje pravo glasa, to učiniti tako da će glasati putem maila. Klub je bez natječaja čitav proces glasanja prepustio platformi Dekod, koja, prema mišljenju nezadovoljnih navijača, nije osigurala sve zaštitne mehanizme i IT rješenja koja mogu spriječiti manipulaciju izborima.

Jedan od glavnih problema je što, barem zasad, ne postoji nikakav efikasan sustav stvarne identifikacije člana. Primjerice, ako imate sedam članova familije koji vam povjere svoj OIB, vrlo lako možete kreirati mail adrese i glasati u njihovo ime.

Zamislite da izbore za novi saziv Hrvatskog sabora provodi privatna firma koju je bez ikakvog natječaja izabrala vlada, detalje skrivaju kao zmija noge, a od petero članova izbornog povjerenstva - troje su ministri.

Vodstvo Dinama preko zaposlenika kluba, koji čine većinu u Izbornom povjerenstvu i slušaju svoje šefove, ignorira sve alternativne prijedloge i inzistira ne samo na elektroničkom glasanju nego na elektroničkom glasanju isključivo putem softverskog rješenja spomenute tvrtke.

To dovodi u pitanje hoće li oni koji odlučuju u Dinamu napraviti sve da izbori budu neutralni, s istom početničkom točkom za sve koji su se, sukladno odredbama statuta, nominirali ili planiraju glasati za neku od lista. Čelnicima kluba će itekako biti bitni rezultati izbora jer se posredno i na duge staze na njima odlučuje i o njihovim funkcijama.

 

Afera s Mamićevim kupovanjem utjecaja preko svojih povjerenika ponovo je tema

Koliko skupo može biti manipuliranje tim procesima, Dinamovi navijači dobro znaju. Podsjetili su tom prilikom na slučaj iz ožujka prošle godine, prije sudbonosne skupštine kluba na kojoj se vodila velika navijačka i pravna bitka za osam mjesta koja su pripadala povjerenicima s najvećim brojem učlanjenih članova.

Bad Blue Boysi i drugi navijači Dinama su tada napravili masovnu akciju učlanjivanja te su u malo više od mjesec dana učlanili oko osam tisuća ljudi, što je rezultiralo time da je čak sedam povjerenika od povjerenja navijača ušlo u Skupštinu, a to je, kasnije će se pokazati, bilo ključno za daljnje pregovore i donošenje novog statuta.

Isplivala je tada audiosnimka na kojoj Zdravko Mamić, pravomoćno osuđen za pljačku oko 116 milijuna kuna iz Dinama, poziva svoje povjerenike na "bitku za život i smrt", u kojoj on nudi novac kojim bi oni učlanjivali ljude i tako se ugurali u Skupštinu.

Procurile su i poruke u raznim Facebook grupama i na stranicama određenih udruga u kojima su mamićevci žicali ljude podatke kako bi ih besplatno učlanili u Dinamo. Slijed događaja doveo je do suspenzije Mamiću odanih povjerenika, što mu je tada i presudilo u novom jurišu na Dinamov tron.

Vrijeme za prilagodbu i rješenja istječe

Bez efikasnog sustava koji može spriječiti ovakva mešetarenja članovima i glasovima, postoje gotovo neiscrpne mogućnosti kako prevariti izborni proces. Osim svega nabrojanog, navijači se pitaju i što je s eventualnim tehničkim manipulacijama i koje garancije postoje da će sustav brojati samo stvarne glasove.

Ostalo je mjesec dana do izbora i klub mora što prije ponuditi rješenja koja bi mogla umiriti članove i uvjeriti ih da će izbori proći bez repova i trećih poluvremena u kojima bi se neka od strana ili izbornih lista našla oštećenom.

Prvi, povijesni izbori u Dinamu trebali bi biti početna točka jedne nove ere kluba i bilo bi pogubno da se padne već na prvom ispitu. U tom slučaju bi izbori bili upamćeni kao skandal i afera koji bi samo dodatno destabilizirali klub.