Obožavao Mamića pa postao izdajica. Je li se dogovorio s Barišićem za poziciju?

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL/Robert Anic/PIXSELL

DRUGOG ožujka nas čekaju prvi, povijesni izbori u Dinamu. Na njima će članovi birati 25 od 60 skupštinara i to na način da odaberu jednu od dvije nominirane liste - Dinamovo proljeće na čelu s Velimirom Zajecom ili Dinamo iznad svih na čelu s Ottom Barićem mlađim.

Ostatak skupštine popunit će se na način da će članovi Izvršnog odbora, kojim predsjeda Mirko Barišić, tajnim glasovanjem odabrati 35 kandidata koji su se prijavili i zadovoljili potrebne uvjete, a klub je objavio popis istih na svojim stranicama. Zanimljivo, među kandidatima u toj izbornoj jedinici je i Jure Zovko, donedavni veliki Mamićev apologet i suradnik te žestoki Barišićev suparnik. Stoji li iza njegove priče o promjeni dogovor s aktualnim predsjednikom Dinama?

Tko je Jure Zovko?

Zovko je profesor na Sveučilištu u Zadru i pročelnik tamošnjeg Odsjeka za filozofiju. U tom polju je dobio brojna međunarodna priznanja te je jedan od osnivača Hrvatskih studija u Zagrebu na kojem je bio i prvi pročelnik studijskog smjera filozofije.

No široj javnosti je nešto poznatiji po svojem djelovanju u društvu, prije svega preko politike i Dinama. Zovko je za sebe više puta rekao kako nikad nije bio član HDZ-a, ali je, prema njegovim riječima, "emotivno vezan za tu stranku".

Sedam godina je vršio dužnost pomoćnika ministra za znanost, a za vrijeme HDZ-ove vlasti je postao i član odbora za kulturu. Isticao je kako je u vrijeme "zlatne Karamarkove vladavine" stanje u istom odboru bilo puno bolje jer je Karamarko često konzultirao znanstvenike.

U svojim javnim istupima je govorio kako je Plenković europeizirao stranku, no s njim je više puta bio u sukobu. Između ostalog, i zbog toga što nije Karamarka vratio u stranku "jer je zaslužan za obnovu i konsolidiranje HDZ-a".

Blizak Mamićev suradnik koji je imao skandaloznu izjavu o Cici Kranjčaru

Zovko je višegodišnji Dinamov skupštinar, a etablirao se kao čovjek od povjerenja Zdravku Mamiću. Dinamovi navijači su ga ozbiljnije zapazili 2021. godine, kada je samo par dana nakon smrti obožavanog Cice Kranjčara u dopisu na skandalozan način komentirao bivšeg igrača i trenera Plavih.

"Kao klinac i vatreni dinamovac u mladosti sam bio veliki obožavatelj Cice Kranjčara. Danas mi je, moram priznati, neshvatljivo pretjerano glorificiranje Kranjčara u hrvatskim medijima nakon njegove smrti. Posebno me iritira provincijalno isticanje Kranjčareve purgerske prošlosti i purgerske životne forme, što je potvrda agramerskog provincijalizma.

Proglašava ga se ikonom Dinama, sinonimom za Dinamo, predlaže se da se stadion nazove po njemu. Zaboravlja se činjenica da je Zlatko Kranjčar na vrhuncu karijere i odlaska iz Dinama uspio ostvariti prosječan transfer u austrijski Rapid.

Do dolaska Maminja za glavnog menadžera Dinama, prepoznatljiv međunarodni transfer ostvarili su jedino Boban i Šuker. Od bivših igrača Dinama koji igraju u vrhunskim klubovima, a koji su bili okosnica nacionalne reprezentacije, treba svakako spomenuti Modrića (Tottenham Hotspurs, Real Madrid), Brozovića (Inter), Mandžukića (Bayern, Atletico Madrid, Juventus, Milan), Olića (Bayern), Eduarda (Arsenal), Kovačića (Real Madrid, Chelsea), Vrsaljka (Atletico Madrid), Lovrena (Liverpool). Važne transfere u novije vrijeme ostvarili su Olmo i Gvardiol odlaskom u moćni RB Leipzig", napisao je Zovko.

Prije toga je u kolumnama za domaće medije protivnike HNS-a i Zdravka Mamića nazivao ljudima koji nisu prežalili Jugoslaviju, a javno je podržao i odluku skupštine Dinama da ne traži obeštećenje od braće Mamić u slučaju da ispadne kako su pokrali Dinamo, pri čemu je pisao da "sve optužbe protiv čelnika GNK Dinama padaju u vodu, jer je stav kluba da nije bilo nanošenja štete".

"Moj je prvi dojam nakon dolaska u ložu Maksimir da je GNK izvrsno organiziran nogometni klub. Takav sustav organiziranosti i posloženosti ne pada s neba. Davno su prošla vremena kad je Jahve nad vojskama s neba slao svom odabranom narodu svako jutro hranu dok su džogirali kroz sinajsku pustinju, a ponekad ju je i začinio ukusnim prepelicama.

Razumljivo je da su brojni Dinamovi protivnici zavidni zbog načina kako je uređen najmoćniji klub u jugoistočnoj Europi pa su krenuli s udarima na Zdravka Mamića, kreatora svih pozitivnih ideja u Dinamu", pisao je u kolumni za 7Dnevno.

Veliki Barišićev oponent zazivao je smjenu predsjednika

Za vrijeme "Igara prijestolja" u Maksimiru, Zovko je od prvog dana čvrsto stao uz Damira Zorića i ostatak prijatelja odbjeglog kriminalca koji je opljačkao Dinamo te je bio veliki oponent Mirku Barišiću.

Na jednoj od brojnih presudnih skupština, onoj koja je održana u ožujku prošle godine nakon što je iz kluba otišao Krešo Antolić, Zovko je prekinuo već uvodnu riječ i pozvao je na povredu poslovnika. Na istoj skupštini je, zajedno s ostalim mamićevcima, napustio prostoriju i time srušio kvorum kako zaključci sa skupštine ne bi bili važeći.

U više navrata je kritizirao Barišića i Izvršni odbor te tvrdio da u istima caruje "nepotizam i korupcija". "Moj je cilj da se na izvanrednoj Skupštini GNK Dinama izaberu u Izvršni odbor pošteni i čestiti ljudi koji će raščistiti korupciju, a Izvršni odbor u Upravu kluba izabere čestite i sposobne osobe koji će uspješno voditi Dinamo.

Prijedlog smjene Izvršnog odbora podrazumijeva također i zahtjev za smjenom Predsjednika Izvršnog odbora, koji je ujedno i Predsjednik GNK Dinama jer se ogriješio o principe demokracije", pisao je Zovko.

U zadnji tren je pretrčao na pobjedničku stranu i postao izdajica među mamićevcima

No u zadnji tren je Zovko odlučio promijeniti tabor. Na zadnjoj skupštini, istoj onoj koja je donijela demokratičniji statut i podlogu za predstojeće izbore, postojala je realna opasnost kako potrebnog kvoruma opet neće biti.

Prijetio je tada Dinamu i najcrnji scenarij, onaj u kojem će udruga otići u likvidaciju ako dvije godine ne održi redovnu skupštinu. To nije spriječilo većinu Mamićevih prijatelja da opet ne dođu na skupštinu, no Zovko je postupio potpuno suprotno i odlučio je doći.

Istaknuo je kako je budućnost kluba u pitanju, iako nikad nije objasnio zašto se time nije vodio i na prethodnim, jednako važnim skupštinama na kojima je sudjelovao u rušenju kvoruma. Za mamićevce je instantno postao persona non grata, a Mamićevi sendvičari su ga na više Facebook objava prokazali kao izdajicu.

Sad kad se ponovno nominirao za skupštinara, i to na listi na kojoj glavnu riječ vode Barišić i njemu odani ljudi, među navijačima postoji ozbiljna sumnja da je možda došlo i do nemoralnog odgovora. Onog u kojem će Zovko pružiti Barišiću ruku koja bi mogla biti ključna, a zauzvrat će dobiti novi mandat. Uskoro ćemo vidjeti je li takva skepsa opravdana.