Ovo su najveće laži Grka oko tučnjave u Ateni

Foto: Screenshot

NAVIJAČKI neredi u Ateni u kojima je smrtno stradao navijač AEK-a glavna su tema u hrvatskim, ali i grčkim medijima. Danas smo objavili više vijesti iz izvora u Grčkoj koji upućuju na strašne proceduralne greške grčke policije i vlasti, ali i nehumano postupanje prema pritvorenim hrvatskim navijačima.

Pisali smo i o tome kako AEK sramotno koristi smrt svog navijača za žicanje UEFA-e da izbaci Dinamo iz natjecanja. U isto vrijeme su grčki mediji senzacionalistički objavljivali vijesti o događaju koji je i ovako grozan i mučan, a nerijetko su prenosili laži s navijačkih portala kao provjerene informacije.

U ovom tekstu dotaknut ćemo se ključnih pitanja i objasniti kojim informacijama raspolažemo u odnosu na ono kako je događaj originalno predstavljen, koje su se laži o navijačkim neredima provukle u medijski prostor i koji su sve propusti grčkih organa.

Grci optužili hrvatske navijače da su ubojice koji su napali obitelji pa se ispostavilo da je jedan od glavnih osumnjičenih Grk. AEK ne daje snimke nadzornih kamera

Ključna lažna informacija koja se pojavila jest ona da su grčkog navijača ubili hrvatski navijači. Naime, u ovim trenucima grčka policija i dalje provodi istragu i još uvijek nije poznato tko je ubojica. Ništa što je dosad izašlo u medijski prostor ne potkrepljuje tvrdnje koje su, bez ikakvih dokaza i prije nego što je policijska istraga u punom smislu započela, iznijeli grčki mediji kao činjenicu - da je ubojica 29-godišnjeg AEK-ovog navijača Michalisa Katsourisa pripadnik Bad Blue Boysa.

Danas su isti ti grčki mediji objavili da bi počinitelj zločina mogao biti grčki državljanin i da je jedan od glavnih osumnjičenih. Podsjetimo, u tučnjavi su na strani Boysa bili i navijači Panathinaikosa s kojima su u prijateljskim odnosima, a grčki mediji danas sugeriraju da je visoko na listi osumnjičenika jedan navijač Panathinaikosa. 

Prvotna verzija priče bila je ta da su Boysi napadali civile i obitelji s malom djecom koji su samo pili kavu u okolini stadiona, iako nijedna dostupna snimka to ne pokazuje. Štoviše, tučnjava se po lokalnom vremenu dogodila malo prije ponoći pa je od početka bilo sumnjivo tko se u tom trenutku nalazi u krugu stadiona. 

U grčke medije je izašla i vijest u kojoj su izjave dali AEK-ovi navijači koji su napadnuti oko stadiona. Jedan od njih, između ostalog, tvrdi da je u 23:30 s maloljetnim sinom išao na stadion kupiti karte za utakmicu.

Danas smo objavili vijest da AEK ne želi policiji dati ključne snimke nadzornih kamera oko stadiona čime opstruira istragu. Još jedan je to od nevjerojatnih detalja u priči o sukobu u Grčkoj. Postavlja se pitanje kriju li snimku zato što je po njoj jasno da su AEK-ovi navijači bili dobro pripremljeni na navijački okršaj koji je bio upravo to, a ne bezglavo divljanje i pokušaj ubojstva civila.

Najnevjerojatnije u cijeloj priči bilo bi da AEK doista na kraju ne da snimke s nadzornih kamera koje bi mogle biti ključne za otkrivanje što se točno dogodilo te večeri u Ateni. 

S obzirom na to da ima čak sedam Boysa s ubodnim ranama, za pretpostaviti je da su Grci koristili noževe ili druge predmete koji mogu nanijeti takve ozljede. No grčki mediji noževe spominju isključivo u kontekstu Hrvata, a i službena tijela šute o izbodenim Bad Blue Boysima. 

Pisali i o Hrvatima koji se kriju u hotelu s noževima. Ispostavilo se da su u hotelu zapravo turisti

Grčki mediji u niz vijesti o naknadnim akcijama policije da pronađe Boyse koji su sudjelovali u sukobu ubacivali su noževe. Grci su tako pisali i da je policija opkolila hotel u Ateni te da se u njemu nalaze Bad Blue Boysi naoružani noževima. Značajan broj hrvatskih medija prenio je tu informaciju i pisao kako su "navodno članovi BBB-a naoružani noževima i skrivaju se po sobama i ostalim prostorijama hotela". 

Ispostavilo se da devetero Hrvata koji su se nalazili u atenskom hotelu uopće nisu navijači, nego turisti te su odmah pušteni. Neki od hrvatskih medija koji su prenijeli lažne informacije članak su - obrisali. 

Laž o ranjenoj 13-godišnjoj curici koja bi mogla umrijeti

Još gora laž pojavila se odmah nakon sukoba. U kontekstu eventualnog stradanja civila, posebno je odjeknula priča o navodno životno ugroženoj 13-godišnjoj curici koju su tamošnji mediji, a i neki hrvatski, prenijeli s navijačkih portala.

Vijest je nakon dva dana demantirana s grčke strane, ali istu večer kad su se neredi dogodili nije postojala evidencija o ozlijeđenoj djevojčici. Bez obzira na to, dio portala je vijest prenio i idućeg dana.

Grčki mediji poslužili su kao sredstvo za širenje laži i histerije. Pokrenuli su linč na jednog hrvatskog državljanina

Osim spomenutih lažnih natpisa, grčki mediji su krajnje senzacionalistički izvještavali i afektirali o događaju koji je ionako dovoljno mučan i grozan. Danima su pisali o "konvoju smrti" i "plaćenim ubojicama iz Zagreba".

Osim toga, treba napomenuti da su Grci objavili osobnu iskaznicu jednog 19-godišnjeg hrvatskog državljanina koji je uhićen dok je pokušavao pobjeći iz zemlje. Pitanje je kako mediji mogu doći do osobnih dokumenata stranih državljana koje posjeduje policija. Grci su ga proglasili osumnjičenim za ubojstvo, ali su prekasno sakrili podatke.

Vučićevi tabloidi već su počeli divljati o otkrivenom ubojici, a rezultat svega je opći linč spomenutog mladića na društvenim mrežama iako se, u smislu osumnjičenosti i utvrđenih podataka o sudjelovanju u tučnjavi, ni po čemu ne razlikuje od ostalih pritvorenih navijača.

Nevjerojatni propusti grčke policije

Posebna tema u cijeloj priči je grčka policija, na koju su bijesni i Grci. Grčka je policija naime napravila više teških proceduralnih grešaka koje su rezultirale smjenom sedam visokih dužnosnika policije. Najveći previd je taj da su se Boysi, posebno u tolikom broju, našli u Ateni na zabranjenom gostovanju, ali čitava priča je kasnije poprimila bizarne razmjere.

Naime, grčka policija je imala točnu dojavu od hrvatske policije da stižu navijači Dinama, dok im je crnogorska policija dostavila čak i popis marki vozila i registracija koja idu prema Ateni. Štoviše, tijekom ponedjeljka (na dan incidenta) je na društvenim mrežama osvanuo video koji prikazuje kolonu hrvatskih vozila koji se kreću Albanijom prema Ateni.

Gdje je točno nastala greška još se ne zna. Zadnje objašnjenje ide u smjeru da je od grčkih službi atenskoj policiji informacija bila dostavljena mailom koji nitko nije pročitao. Video s atenskih ulica koji su objavili grčki mediji, a pokazuje kojim putem su Boysi stigli na mjesto okršaja otkriva da ih je čak i pratila policija, ali djelovala je potpuno neorganizirano i malobrojno.

Odvjetnik koji zastupa Bad Blue Boyse je za grčke medije rekao kako su vidjeli policajce koji brišu mjesto zločina, a onda traže dokaze. Od početka istrage je nejasno i kako je nakon okršaja u kojem je sudjelovalo barem 100 huligana sa svake strane tako mali broj AEK-ovaca završio u pritvoru. Prema dostupnim informacijama, uhićeno ih je samo troje.

Činjenica jest da su Boysi otišli na put od 1500 kilometara na zabranjeno gostovanje i večer prije neodigrane utakmice otišli pred AEK-ov stadion gdje su se sukobili s navijačima tog kluba i vjerojatno je i njima samima jasno da će za to odgovarati, no puno detalja o samom sukobu, a posebno o ubojstvu AEK-ovog navijača nije razjašnjeno. 

Bad Blue Boysi su danas u prvom javnom istupu poručili kako je grčka policija kompromitirana i da "naknadno režira scenarij po kojem će se sramotna gesta upotrebe noža u navijačkom sukobu prišiti Hrvatima kako bi se zadovoljili krvožedna javnost, mediji i politika". 

Hrvatske institucije su reagirale tek nakon pisanja Indexa

Policajci su Boysima u pritvoru, prema informacija do kojih smo došli, uskraćivali hranu, ali i liječničku pomoć za nekoliko njih koji su izbodeni. Boysima je dodijeljen odvjetnik koji je u prvom nastupu rekao kako "nema pojma o slučaju" i kako "možda brani kriminalnu organizaciju". Prema nekim informacijama, hrvatski navijači su pred sud izvedeni bez odvjetnika i prevoditelja.

Treba reći i da hrvatska vlast nije ništa poduzela sve dok Index jutros nije objavio članak o sedam Boysa ranjenih nožem i poslao upite na sve relevantne adrese kako je moguće da stotinjak hrvatskih građana sjedi u zatvoru u stranoj zemlji i da im se ne pruža adekvatna lječnička pomoć, a da ih konzul nije ni posjetio.

U međuvremenu se oglasilo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, a kasnije je potvrđeno i da su predstavnici hrvatske ambasade posjetili navijače. Prema zadnjim informacijama, stvari su krenule nabolje te se ozlijeđenim navijačima počela pružati adekvatna pomoć.