LIGA PRVAKA

Pep je konačno sagradio dominantnu obranu. Može li osvojiti Ligu prvaka sa Cityjem?

Foto: EPA

MANCHESTER CITY i Pep Guardiola ponovo su jedna od glavnih tema među nogometnim fanovima i navijačima. Pobijedili su 14 utakmica zaredom u svim natjecanjima i serijom dobrih rezultata stigli do prednosti od pet bodova na tablici uz utakmicu manjka. Prvenstvo su započeli s četiri kiksa u prvih devet kola i činilo se kako će i drugu sezonu zaredom ostati bez naslova prvaka. 

Sada su najveći favorit za naslov prvaka. S obzirom na to da su konačno uigrali obranu, koju su mnogi stručnjaci i navijači smatrali rak-ranom, postavlja se pitanje koje će po mnogima odrediti Pepovu ostavštinu u Manchesteru - može li City uzeti Ligu prvaka? Šanse su mu veće nego proteklih sezona, a brojke pokazuju konstantu kakvu još nije imao.

City je jedna od najboljih obrana Europe, ovakve brojke još nikad nije imao

Kada se gleda niz pobjeda Građana, u oko prvo upada činjenica da su ove godine primili jako malo golova. Već su 13 puta u 22 kola završili utakmicu bez primljenog gola, dok im je prošle godine u cijelom prvenstvu to pošlo za rukom 17 puta. 

Suparnici su im dosad zabili 14 golova, dok su prošle sezone nakon istog broja utakmica primili gotovo duplo više golova, 25. U 14 vezanih pobjeda primili su tek četiri gola, niti jednom dva na utakmici. Samo su dvaput u svim natjecanjima ove sezone primili dva i više gola. Da takvi uspjesi i rekordi nisu slučajni, dokazuju i drugi statistički pokazatelji. 

Grafika: Sofascore za IndexSport

Nitko ne dozvoljava suparnicima manje šansi i udaraca od Cityja u svim ligama Petice. S obzirom na to da u posjedu igraju sa svim igračima daleko od svojeg gola i koncepcijski su ranjivi na kontranapade, takvo ostvarenje je još impresivnije.

Kako je City postao ovako dobar? Povukao je pravi potez i napustila ga je luda nesreća

Nekoliko je razloga zašto su ovako dobri. Treba naglasiti kako je prošla sezona dala sasvim krivu sliku o Cityju. Završili su 18 bodova iza Liverpoola, a u nekoliko navrata je ta razlika iznosila preko 20 bodova. Već smo i tada pisali da je Liverpool, uz fantastične igre, imao puno više sreće. U svakom trenutku sezone imali su četiri ili pet ozlijeđenih igrača u prvoj momčadi, a posebno je desetkovana bila obrana, koja niti u jednom trenutku sezone nije bila kompletna, osim na samom kraju prvenstva, kada je prvak već bio odlučen.

Sada je Liverpool taj koji ima velike probleme s ozljedama i zaostaje za Pepovom ekipom deset bodova uz utakmicu više. Osim toga, City je neke ključne utakmice u prvom dijelu sezone izgubio iako je bio dosta bolja momčad. Velike individualne pogreške u fazi obrane, užasna forma Edersona i loša realizacija bili su nešto što nije imalo šanse na duge staze protiv gotovo savršenog Kloppovog stroja.

Kada usporedimo većinu statističkih pokazatelja igre u obrani, vidjet ćemo da kod Cityja nema velike razlike u načinu na koji se brani u odnosu na lani. Njihova obrana je i dalje bazirana na velikom posjedu koji suparniku onemogućuje igru u napadu i pritisak na loptu jednom kada se ona izgubi. Ključna razlika u odnosu na prošlu sezonu je smanjivanje broja kardinalnih pogrešaka koje rezultiraju suparničkim udarcima ili golovima.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Razlog tome je djelomična prilagodba u igri. Linije su u fazi napada nešto bliže nego prošle sezone, zbog čega su nešto kompaktniji  u fazi obrane i brže se mogu regrupirati. Obrambeni igrači rjeđe brane široki prostor u kojem je margina za pogrešku vrlo malena i obično završava velikom šansom za suparnika. 

Ključan potez povukli su kad su doveli Rubena Diasa iz Benfice. Osim izvanrednog defenzivnog učinka koji podsjeća na Van Dijkovo podizanje Liverpoolove obrane, Dias se istaknuo i liderskim sposobnostima. Nametnuo se kao vođa obrane kojeg su Pep i City tražili još otkako je Vincent Kompany otišao u mirovinu, a prije toga često izbivao zbog ozljeda.

"Dobre momčadi ostvare pobjedu pa onda prosječan rezultat. Najveće momčadi su konstantne. One nikada ne staju. One pobijede u Ligi prvaka pa onda i u prvenstvu. Svaka utakmica vrijedi tri boda. Kada odigraš sjajnu utakmicu i postigneš puno golova, to moraš zaboraviti. Do naredne utakmice to više nema značaja. Moramo biti jedna momčad na terenu i izvan njega", rekao je Dias nakon samo nekoliko utakmica u klubu i pokazao da može preuzeti ulogu glavnog motivatora među igračima.

Uzorak od preko 30 utakmica indikator je da nije riječ o kratkotrajnom efektu. Dias i Stones djeluju kao stoperski par koji je Pep tražio svih ovih godina. Može li to konačno biti dovoljno za Ligu prvaka?

City je i dalje ranjiv, ali nikad nije imao ovako dobru šansu za otići do kraja u Ligi prvaka

Kladionice drže Pepa i City drugim favoritom Lige prvaka, odmah iza Bayerna. To im nije nimalo strana uloga. Dapače, po kladionicama su bili prvi favoriti prije završnice u Lisabonu prošle sezone, a i u sezonama prije toga su uvijek bili među prvih pet favorita. U svim tim ispadanjima skupo ih je koštao raspad u obrani.

Monaco im je prije četiri godine dao šest golova u dvije utakmice, sezonu iza toga Liverpool je zabio četiri pogotka, a Tottenham ih je izbacio s četiri gola. Prošle sezone su ispali od višestruko slabijeg Lyona rezultatom 3:1, a zajednički nazivnik svih tih utakmica su bili veliki problemi u obrani tranzicije koji bi dovodili do totalnog kolapsa. 

Gledajući njihov napredak ove sezone, dojam je da im šanse nikad nisu bile veće. Bolje si pomažu u obrani, brže udvajaju i rjeđe gube lopte u situacijama u kojima nemaju dovoljno igrača iza lopte. Naravno, Liga prvaka je sasvim drugačiji kontekst u odnosu na prvenstvo jer se igra nokaut-faza u kojoj se pogreške puno teže stignu ispraviti, ali City je danas defenzivno stabilna momčad (barem u većoj mjeri nego što je to bio prethodnih sezona), bez očite slabe karike koje su prethodnih sezona bili igrači poput Otamendija ili Mendyja.

Kao i uvijek kod Pepovih momčadi, pitanje će biti u balansu. Njegov sistem često zahtijeva gradnju napada kroz sredinu, gdje je svaka izgubljena lopta mnogo opasnija od one na boku. Širenje terena u napadu kako bi igrač na lopti uvijek imao više rješenja može biti pogubno za obranu ako momčad ne reagira na vrijeme kada izgubi posjed. Sve su to rizici ovakvog sistema koji i danas postoje, ali su stavljeni pod veću kontrolu.

Prošle sezone je kumulacija europskih neuspjeha ostavila vidljivog traga na Pepa, koji je čak i protiv Lyona doveo u pitanje svoje ideale i sustav. Pretjerano se prilagođavao suparniku i pokušao je smanjiti rizik na način na koji igrači nisu navikli i to ga je dovelo do katastrofe. "Krivnja je u potpunosti moja. Moramo vidjeti gdje smo griješili, ali nismo smjeli izgubiti ovu utakmicu", rekao je Katalonac nakon ispadanja od Monaca.

Ove sezone Pep pokušava balans naći u gabaritima na koje su igrači navikli i to bi mogla biti ključna razlika. Nije slučajno da je Dias vrlo brzo kliknuo sa suigračima koji dobro poznaju svoje uloge, a portugalski stoper je legao kao karika koja je nedostajala. U osmini finala igraju protiv Borussije Mönchengladbach, što je solidan ždrijeb u ovoj fazi. Bude li Pep vjerovao u sustav koji funkcionira u oba pravca i vrati li se na vrijeme ozlijeđeni Kevin De Bruyne, koji je prvi igrač ekipe, konačno može otići do kraja.

 

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.