Perišić u Hajduku će riješiti sve probleme koje ima Livaja

Foto: Ivo Cagalj/Pixsell

HAJDUKOVI navijači ovako uzbuđeni nisu bili još od velike kampanje za ostanak Marka Livaje u Splitu. Gianluca Di Marzio prvi je javio da Ivan Perišić aktivno pregovara s Bijelima i da bi se posao mogao uskoro zgotoviti te je otvorio Pandorinu kutiju maštanja i ambicija.

Pisali smo zašto Perišićev dolazak u Hajduk ima smisla i nije nerealan, kakav je bio prije godinu i dvije, kada se također u transfer-glasinama nagađalo o njegovom povratku na Poljud. U slučaju da se transfer zaista ostvari, Dinamo će vjerojatno iduće sezone morati puno više zapeti i napraviti manje grešaka u koracima da zadrži dominaciju u prvenstvu.

Osim ogromnog marketinškog potencijala i velikog kredibiliteta, Perišić Hajduku u igračkom smislu donosi ono što mu je najviše nedostajalo. Viceprvak Hrvatske je u zadnje dvije sezone narastao, ali je zadržao imidž ponija koji zna jedan trik i koji igra samo kad igra Livaja. Perišićev dolazak bi to u potpunosti promijenio.

Perišić i dalje igra nogomet na elitnoj razini

Perišića bi u HNL-u bio grijeh trošiti na beku, osim u slučaju da Ivan Leko odluči da je vrijeme za povratak na 3-5-2. Ako ne promijeni razmišljanje u odnosu na završetak prošle sezone, Hajduk će igrati s četvoricom u obrani, a Perišić bi trebao zauzeti svoje mjesto na krilu.

Iako je Tottenham imao užasnu sezonu, krivica za to ne može pasti na njegova leđa. Odigrao je sjajnu Ligu nacija i potvrdio da je sposoban i dalje igrati elitan nogomet iako će u veljači napuniti 35 godina.

Dojam o njegovoj igri potvrđuju i brojke. Kada se njegov kreacijski učinak usporedi s konkurencijom iz Premier lige, vidljivo je da nema puno produktivnijih igrača od njega. Treba dodati i da ga SofaScore klasificira kao veznjaka jer je igrao beka u 3-5-2 sustavu, što ga stavlja u nepovoljan položaj, odnosno u kategoriju igrača puno kreativniju i ofenzivniju od braniča.

On i Livaja su par iz snova. Perišić može Hajdukovoj desetki riješiti skoro sve probleme

Livaja je u zadnje dvije sezone najbolji napadač lige. Mač s dvije oštrice kod Hajduka je to što ima tako kvalitetnog napadača koji u HNL-u bez problema radi razliku, ali istovremeno igra ne ovisi samo previše nego i gotovo isključivo o njemu.

Hajduku je često falio igrač koji radi razliku i netko tko može koristiti činjenicu da ga suparničke obrane pokušavaju duplirati te da tako može otvoriti prostor svojim suigračima. Perišić bi dolaskom u Hajduk postao alfa i omega te momčadi te bi se Livaja napokon rasteretio i mogao biti taj koji koristi suigračevu kvalitetu i suparničku adaptaciju na nju.

U teoriji su Livaja i Perišić idealan par. Livaji je omiljena zona za igru centrala igrališta, dok je Perišić cijelu svoju karijeru proveo uz liniju tako da si neće međusobno smetati navikama u igri. Osim toga, Livaja je igrač koji traži loptu u noge, a Perišić je igrač koji je traži u prostor i kvaliteta napada uvelike ovisi o balansu između takva dva tipa igrača.

Može li se ponoviti slučaj Kalinić?

Dio navijača zabrinut je da bi se mogao ponoviti slučaj Nikole Kalinića, koji je uz ogromnu pompu i očekivanja stigao u Hajduk kao igrač na zalasku karijere, a onda je više vremena proveo u ambulantama i na stolovima za masažu nego na terenu te nije nikad do kraja kliknuo s ekipom i ulovio kontinuitet.

Koliko god u načelnim crtama ta dva slučaja djeluju slično, oni zapravo imaju jako malo dodirnih točaka i scenarij Kalinić je skoro nemoguć, osim u slučaju teške i nenadane ozljede. Uz dužno poštovanje navedenom klubu i ligi, Kalinić je u Hajduk stigao kao igrač Verone, a Perišić igra u najjačoj ligi na svijetu i klubu koji je dio "velike šestorke".

Perišić je ujedno i puno veći fanatik za fizičku pripremu, čemu mogu svjedočiti svi koji ga prate na društvenim mrežama i nije čudno da s 35 godina na leđima prati tempo najzahtjevnije svjetske lige te dugo nije imao kroničnih problema s ozljedama. Na terenu uvijek izgleda i igra kao da je rođen desetak godina kasnije od onog što mu piše na osobnoj iskaznici.

Pun pogodak u svakom smislu

Velik problem na koji smo već prilikom Kalinićevog dolaska upozoravali je da on i Livaja teško mogu igrati najveće utakmice, posebno one protiv Dinama. HNL je napredovao i danas ima jako malo ekipa koje nisu dovoljno organizirane da iskoriste to što protivnik igra fazu obrane s dva igrača manje. S Perišićem ta opasnost ne postoji, njegov presing i povratna trka nisu upitni.

Nije upitna ni njegove želja da dođe. Moj povratak se mora dogoditi. Bit će uskoro, ne znam točno kad. Moram odraditi minimalno jednu sezonu s našim Bilima. Pa da osvojimo titulu i da izgore Omiš, Split i cijela Dalmacija", rekao je prilikom proslave svjetske bronce.

Ovo bi bila bomba od transfera za Hajduk i vjerojatno najbolje što Bijeli u ovom trenutku mogu i u teoriji dovesti. Predsjednik Tottenhama David Levy glasi za teškog pregovarača i nije vjerojatno da će se odreći igrača besplatno, ali ako izračuna da mu je 11 milijuna uštede na plaći važnije od Perišićevog igračkog doprinosa, Hajduk bi mogao oformiti najjači napad od osamostaljenja.