Rijeka ima najbolji napad lige i trenera čudotvorca. Može li osvojiti naslov?

Foto: Goran Kovačić/Pixsell

RIJEKA je u nedjelju pobijedila Hajduk u Jadranskom derbiju s 1:0. Igrač odluke bio je Niko Janković koji je bio precizan s bijele točke nakon što je Filip Krovinović neoprezno igrao rukom u svom kaznenom prostoru. Rijeka je time preuzela i vrh prvenstvene ljestvice.

Sada ima bod više od rivala s juga i tri više od Dinama, s tim da aktualni prvak ima jednu utakmicu manje. Atmosfera u klubu i oko njega djeluje sjajno i sve više ljudi se pita može li Rijeka zadržati ovu razinu forme, šokirati Dinamo i Hajduk te uzeti titulu drugi put u svojoj povijesti.

Kolike se šanse daju Rijeci?

Jedna od omiljenih slobodnih aktivnosti svakog pratitelja HNL-a su prognoze. Ovisno o tome koji model uzmete kao relevantan, Rijeci se daje otprilike između pet i deset posto šansi za osvajanje naslova, a oni najoptimističniji joj daju oko 13%.

Kladionice su se pozicionirale oko sredine tog raspona te Rijeci daju otprilike sedam posto šanse da postane novi prvak Hrvatske. Za usporedbu, Dinamu se daje nešto manje od 60% šansi, dok se Hajduku daje nešto manje od 30%.

Svi ti modeli u obzir uzimaju formu, raspored i niz drugih faktora te na temelju generiranja velikog broja simulacija dolaze do najpreciznijih predikcija. Rijeka je zadnji put imala ovoliko bodova (22) u sezoni 2017./18., ali joj je to tad bilo dovoljno tek za drugo mjesto na tablici.

Sezonu prije, kada je uzela svoj prvi i jedini naslov prvaka, u ovoj fazi je imala već 26 bodova, a jedina sezona kada je bila relativno blizu ovog učinka je ona 2021./22., kada je imala 20 bodova nakon deset odigranih susreta.

Rijeka je imala dosta sreće i nije se pojavila na dva od tri derbija

Kada se kao jedna od varijabli u predikcije stavi forma i koliko je ona dugoročno održiva, mora se uzeti u obzir faktor sreće, a Rijeka ju je imala u popriličnoj količini. S druge strane, sreća joj nije bila saveznik protiv Varaždina kad je bila puno opasnija ekipa, ali se na kraju morala zadovoljiti tek bodom.

Do pobjede protiv Hajduka i prvog mjesta stigla je iz glupog i u potpunosti neforsiranog penala. Protiv Slaven Belupa Galešić je zabio gol odluke tako što se doslovno prošetao cijelim terenom, a na gostovanju kod Rudeša su si domaći zabili gol iz bizarne greške.

Dosad su zabili jako puno golova udarcima izvana, što nije čudno kad imate igrače poput Marka Pjace ili Marca Pašalića, ali je teško očekivati da na duge staze zadrže visoku efikasnost iz situacija koje rijetko završavaju golovima.

Dodatni argument onima koji joj ne vjeruju mogu biti predstave u gostujućim derbijima protiv Hajduka i Dinama kada su ih pomeli s terena i pali su bez ispaljenog metka. To je veliki problem u ovom formatu, u kojem će svaki od tih klubova odigrati osam velikih derbija. Doduše, oba derbija stigla su nakon europskih iskušenja i momčadi je očigledno falilo energije i svježine.

Najbolji napad lige, atmosfera i trener koji je već napravio čudo

S druge strane, Rijeka ima nekoliko argumenata zašto bi ovo mogla biti njena sezona. I Dinamo i Hajduk pokazuju ranjivost i ne djeluju kao momčadi koje će imati broj bodova veći od 80, koliko je u pravilu dovoljno za osvajanje lige u ovom formatu.

Najveća snaga Rijeke je napad. Trio Pjaca-Ivanović-Pašalić je, ukupno gledajući, bolji od ičega što Hajduk može izvesti na travnjak, a trenutno je bolji i od Dinama koji zbog ozljeda nikako ne može spojiti tercet koji bi trebao biti udarni, Vidović-Petković-Špikić.

Pjaca na momente pokazuje da doživljava drugu mladost i Rijeka bi se opet mogla pokazati kao savršen klub za revitalizaciju karijere. Pašalić i Ivanović su mladi i gladni, stalno napadaju gol, a Željko Sopić je složio napadački sistem koji im svima odgovara.

Čuda nisu strana Rijekinom treneru. Podsjetimo, prošle sezone je izvukao Goricu kada više nitko nije vjerovao da joj ima spasa i kada je nakon više od polovice prvenstva zaostajala za pretposljednjim Šibenikom dvoznamenkast broj bodova.

Atmosfera je, za razliku od Dinama koji je izmrcvaren unutarnjim previranjima i Hajduka u kojem se pale alarmi i proživljavaju drame nakon svakog kiksa, puno bolja. Sve će to vjerojatno trajati do prve prave krize kakve imaju sve ekipe, ali protiv Hajduka na Rujevici je Rijeka letjela na vrhunskoj sinergiji publike i igrača.

Fruk i Janković igraju sjajno

Bitne uloge nose i dva igrača "oteta" Dinamu., Niko Janković i Toni Fruk. Jankoviću, koji je tu bio i prošle sezone na posudbi, Rijeka je u ovom trenutku karijere puno bolja za razvoj od Dinama u kojem ne bi imao tako važnu rolu, a pritisak bi bio puno veći.

Fruk je ovog trenutka prvi asistent lige. To mu je pošlo za nogom pet puta, a iza njega je popis od šest igrača kojima je to uspjelo dvaput. U Rijeci je u odnosu na Goricu dobio nešto drugačiju, hibridnu ulogu u kojoj se mora prilagođavati navikama suigrača.

Rijeka ima puno pluseva, ali i jasne minuse

Rijekina priča djeluje vrlo perspektivno i zanimljivo, ali postoji jako puno upitnika, prije svega kadrovska pitanja, zbog kojih joj i dalje nitko ne vjeruje pretjerano ozbiljno da može otići do kraja.

Momčad je jako mlada (u subotu je imala prosječno 25 godina, dvije i pol manje od Hajduka) i mogu se očekivati oscilacije. Posebno se to odnosi na igrače koji nose ključan napadački učinak, uz izuzetak Marka Pjace. 

Njegovo zdravstveno stanje će biti i jedan od ključeva sezone. Ozljede su ga kroz karijeru osakatile, ali u dvije od zadnje tri sezone je prešao brojku od 30 nastupa i taj trend je pozitivan. Rijekin problem s dubinom kadra nije izražen koliko je bio zadnjih sezona, ali na nekim pozicijama, posebno u obrani, nema puno opcija.

Protiv Hajduka je Sopić na teren poslao ultraofenzivnu momčad u kojoj je Selahi bio jedina radilica i defenzivno orijentiran veznjak, što je rizik koji se može isplatiti u nekoliko utakmica, ali jako teško kroz cijelo prvenstvo.