Štimac: I Livaja je kriv. Trebalo ga je na vrijeme kazniti

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL, Marko Prpić/PIXSELL

MARKO LIVAJA svojom je voljom napustio hrvatsku reprezentaciju nakon što je u ponedjeljak na treningu burno reagirao na uvrede pojedinih gledatelja na riječkoj Rujevici. Livaja se zaletio prema njima, popeo na ogradu i ušao u verbalni sukob. Situaciju je u razgovoru za RTL Danas prokomentirao bivši hrvatski reprezentativac i izbornik Igor Štimac.

Štimac: I Livaja snosi dio krivice

"Prije svega, žao mi je Marka. To je prva stvar, a nosi i on svoj dio krivice, ali rekao bih najmanji u ovoj situaciji. Ovo što se dogodilo u Rijeci je rezultat niza propusta i pogrešaka, koje počinju prvenstveno pogreškom u finalu Kupa. Nisu pravovremeno reagirali nakon Markove pogreške i uzimanja mikrofona. Trebalo ga se pravovremeno sankcionirati, da ga se prozove za ono što jedan profesionalac ne smije napraviti. To je bio uzrok ovoga što se dogodilo u Rijeci", rekao je Štimac pa dodao:

"Povlači se i pitanje odgovornosti čovjeka za sigurnost koji nije pravovremeno reagirao na prve uvrede koje su dolazile s tribina prema igraču. Šteta je što nije nitko od igrača prije samog Marka stao u zaštitu, nego je on trpio dok to nije eskaliralo do jedne mjere do koje nije mogao izdržati."

"Nije me ovo iznenadilo"

"Nije me iznenadilo ovo na Rujevici. Mentalna zasićenost je sigurno prisutna kod svih. Ovo je najneugodniji mjesec za igranje nogometa, ja to najbolje znam, jer se tada meni kao izborniku dogodila ona Škotska u Zagrebu. Ni kao igrač nisam volio taj šesti mjesec. Mnogi popucaju u tim trenucima", objasnio je Štimac pa nastavio:

"Stoga nemojmo zatvoriti oči i pred odgovornošću vlade u onome što treba biti normalna granica ponašanja na sportskim borilištima. Predugo ova država trpi huliganizam, trpi uvrede i sve ono čemu nema mjesta na sportskim borilištima, a ni na benzinskim crpkama, ni na autoputu, ni na ičemu. Trebamo se i zapitati tko je taj roditelj ili nekolicina njih koji su djecu tamo doveli i tako se ispred te djece ponašali i pogrdno vikali prema Livaji."

"Ne mislim da je ovo Livajin kraj u reprezentaciji, mislim da je budućnost isključivo u njegovim rukama. Izbornik je pokazao da su vrata reprezentacije otvorena za one koji dobro igraju u klubovima. Nadam se da ćemo naučiti lekciju za sve što se dogodilo sada i svi naći sebe u tom nizu odgovornosti koju je potrebno imati kada je u pitanju pravovremeno donošenje odluka", zaključio je Štimac.