Trebao je biti lijek za Livaju. Sad može biti rješenje Bišćanovih problema

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

DINAMO je u prvoj europskoj utakmici ove sezone deklasirao kazahstansku Astanu s 4:0 i time suparniku ostavio samo teoretsku mogućnost da prođe u treće pretkolo Lige prvaka. Junak utakmice bio je sjajni Luka Ivanušec koji je zabio hat-trick, a prvi gol za Dinamo pao je nakon udarca Brune Petkovića koji se odbio od Darija Špikića.

Dinamo je 70 minuta u potpunosti kontrolirao suparnika i nije to bilo nikakvo iznenađenje. Prvak Hrvatske je odavno rutinirana momčad za europske kvalifikacije i gost je mogao nešto dobiti samo ako Dinamo grozno podbaci. Igor Bišćan to nije dozvolio, sjajno je pripremio utakmicu i doveo momčad na korak do barem skupina Konferencijske lige.

U susretu je Bišćan povukao potez koji bi mogao biti vrlo korisna stvar za Dinamovu budućnost i dodatna dimenzija ovoj ekipi. Uz to, ovaj susret je prilično jasno potvrdio koliko Plavi nasušno trebaju bolju konkurenciju na desnoj strani napada. 

Formula Dinama u kvalifikacijama je jednostavna. Bišćan ju je pravilno iscrtao

Dinamo je u ovoj fazi natjecanja već godinama dominantan, iako su suparnici poput Cluja ili Škupija bili opasni i (relativno) blizu prolasku. Plavi su godinama stjecali iskustvo, dosta nositelja igre je i dalje tu i formula je relativno jednostavna. Bišćan ju je u potpunosti iscrtao.

Ključan čovjek za Dinamo u distribuciji i izgradnji napada je Josip Mišić koji je još jednom odigrao doktorsku utakmicu. Marko Bulat je bio jako opasan, a podjednako je važna bila njegova "ademijevska" ulogu u igri gdje je stalnim odlaskom u dubinu odvlačio blok i omogućavao Mišiću prostor za igru.

Ista osovina je, uz brzinu zadnje linije, ključna za branjenje defenzivne tranzicije. Jednom kad suparnika učini bezopasnim u kontranapadima, Dinamo je na ovoj razini napravio skoro čitav obrambeni posao. Preostali su još samo prekidi, s kojima se Dinamo mučio u zadnjih 20 minuta.

Gol za pobjedu iz kornera zabio je u nedavnom derbiju i Rokas Pukštas pa je to segment igre na koji Bišćan treba obratiti naročitu pažnju. U prvih 20 minuta Dinamo je imao kontrolu, ali posjed nije predstavljao konkretniju opasnost sve do trenutka u kojem Petkovića, Ivanušeca i Baturinu nije doveo u pozicije i situacije u kojima najviše mogu pružiti i u kojima svojom klasom rade razliku.

Ristovski na stoperu je nešto što momčadi daje dimenziju više

Ono što je Bišćanu možda i putokaz za nastavak sezone je uloga Stefana Ristovskog. Standardni desni bek Dinama je, baš kao i protiv Hajduka, zaigrao u sredini obrane. Doduše, Bišćan je i ranije koristio Makedonca na stoperu, ali najviše u derbijima kao lijek za Marka Livaju kojem slabije pašu niži i motoričniji braniči od stasitih stopera.

Bišćan je odlučio Ristovskog staviti na stopera u utakmici u kojoj je Dinamo imao dominaciju i posjed, točno onakvu kakva se očekuje protiv svih klubova u HNL-u izvan Hajduka, Rijeke i Osijeka, posebno na domaćem terenu.

Ristovski je brz i vrlo dobro može pokriti dubinu iza leđa zadnje linije, posebno s obzirom na to da je Dominik Livaković golman kojem istrčavanja nisu najjača strana. Osim toga, makedonski reprezentativac nudi zanimljiva rješenja i u posjedu.

Kad je Dinamo držao loptu visoko, ulazio je u sredinu praktički na poziciju dodatnog veznjaka. Tamo je služio kao premosnica za okretanje strane, bio je puno bliži izgubljenoj lopti pa je kontranapade mogao zaustaviti u začetku, a nekoliko puta je i pucao prema golu.

Na momente pokazuje nestrpljivost s obzirom na novu poziciju, preskače pasove i traži nepripremljene dijagonale, ali te stvari se mogu brzo ispraviti i Dinamo konačno može na desnoj strani obrane imati dva motorična i probojna igrača.

Susret koji je pokazao gdje Dinamu treba više

Na istoj toj strani, ali u ofenzivnom dijelu momčadi, Dinamu trebaju šira rotacija i igrači koji mogu donijeti nešto novo. Špikić može i treba biti solidan rotacijski igrač u klubu koji napada Ligu prvaka, ali nikako ne može biti, uz Luku Menala, jedina opcija za tu poziciju.

Važan je jer je u ovoj momčadi jedini pravi igrač prostora za razliku od ostalih koji traže loptu u noge i igra obranu, ali Plavi trebaju veći i konkretniji doprinos od svojih krilnih igrača, nekoga tko je bolji u stvaranju viška i/ili završnice. Dinamu su zbog loših odluka desnih krila propale dvije izvrsne šanse, a to je luksuz koji si u narednim kolima neće moći dozvoliti.

Japanac Kaneko mogao bi tu pomoći, ali je iz ove perspektive pomalo nejasno zašto Bišćan ne daje više šansi Mahiru Emreliju. S obzirom na to da je ponovno stavio svojevrstan pritisak na upravu i javno zatražio pojačanja, morat će naći model u kojem bolje iskorištava ono što ima na klupi.

Dinamu je ovo bila strašno važna pobjeda za stabilizaciju nakon što je od Hajduka izgubio u zadnjoj minuti i praktički je riješio pitanje prolaza. Do idućeg pretkola ostalo je dva tjedna. Tamo će suparnik biti puno opasniji AEK i Bišćan će morati nalaziti nova rješenja u hodu i u ritmu kojim dolaze prinove.

Jedno rješenje je našao s Ristovskim, a dolazak ukrajinskog beka Bogdana Mihajličenka trebao bi riješiti pitanje na lijevoj strani obrane i omogućiti Robertu Ljubičiću da zaigra u sredini terena. To je idući korak Dinamove evolucije.