NOGOMET

Trener koji želi probati formaciju 2-7-2 od danas je nezaposlen

Foto: EPA

TALIJANSKI prvoligaš Spezia u utorak je objavio da raskida suradnju s trenerom Thiagom Mottom. Talijanski je klub u priopćenju na svojim službenim stranicama objavio "da sporazumno raskida ugovor s trenerom Thiagom Mottom i njegovim pomoćnicima".

Prema pisanju talijanskih medija, 39-godišnjeg Mottu će na klupi La Spezie zamijeniti bivši trener Udinesea Luca Gotti koji je u tom klubu dobio otkaz u prosincu.

Motta, bivši igrač PSG-a, u La Speziji je imao najdulje profesionalno trenersko iskustvo, a klub je sezonu završio na 16. mjestu. Prije toga je kratko, samo dva mjeseca, bio trener Genoe 2019. Njegovo se ime spominjalo prije nekoliko tjedana među mogućim kandidatima za klupu PSG-a sljedeće sezone.

Mottina ideja

Motta je nekadašnji igrač PSG-a i dobro poznato lice u Parizu, a poznat je i po revolucionarnim idejama. Pozornost medija Motta je privukao intervjuom za Gazzettu dello Sport 2020. godine u kojem je kazao da formacijom 2-7-2 želi napraviti revoluciju u nogometu.

"Ideja je da moje momčadi igraju napadački nogomet. Želim kontrolirati igru s visokim pritiskom i s puno kretanja s loptom i bez nje. Želim da svaki moj igrač koji ima loptu u svakom trenutku ima tri ili četiri rješenja te barem dva suigrača u blizini da mu pomognu. Ne sviđaju mi se brojevi na terenu jer znaju prevariti. Možeš biti superofenzivan s 5-3-2, a defenzivan s 4-3-3."

"Brojke mogu obmanuti. To su samo lažne konstrukcije. Nije ovo stolni nogomet pa da su igrači fiksirani na jedno mjesto. Oni se stalno kreću. Sve ovisi o kvaliteti momčadi koju imaš. Obožavam igrače koji podjednako dobro mogu igrati u obrani i u napadu. No to ne znači da ne volim igrače poput Samuela ili Chiellinija, rođene stopere."

"Sa svojim momcima želio sam isprobati nešto novo. Prošloga tjedna smo igrali utakmicu na kojoj smo izašli s postavom 2-7-2. Golman je među ovih sedam igrača u veznom redu. Za mene je napadač prvi igrač obrane, a golman prvi napadač. Golman je taj koji počinje igru naprijed, a napadači su prva linija obrambenog pritiska na protivnika", rekao je tada Motta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.