Tuttosport: Tudor se za klupu Juvea bori s revolucionarom koji voli formaciju 2-7-2

Foto: EPA

IGOR TUDOR (45) se sve češće spominje kao prvi kandidat za novog trenera Juventusa. Jutros smo prenijeli informacije Sportitalie, a sada je na sličnom tragu i Tuttosport, koji pomno prati zbivanja oko torinskog kluba. Tuttosport također tvrdi da je Tudor prvi kandidat za nasljednika Massimiliana Allegrija, koji bi uskoro trebao dobiti otkaz, ali da ima i jednog utjecajnog rivala.

Tudor je prvi favorit za klupu Juventusa

"Čelnici Juventusa s posebnom pozornošću prate mlade trenere s pristupačnim plaćama. Ime na vrhu popisa je Igor Tudor, koji dobro poznaje okruženje u Juventusu. To mu omogućuje da ima detaljnije ideje o različitim elementima trenutne momčadi", navodi Tuttosport u kratkom opisu Marseilleovog trenera. 

Tudor ove sezone vodi Marseille, no iz Francuske stižu glasine kako bi se ta avantura mogla okončati nakon samo jedne sezone i (vrlo vjerojatno) osvojenog trećeg mjesta u francuskom prvenstvu. Tudor je francuskim medijima rekao kako će sljedećeg tjedna razgovarati s upravom, ali i naglasio da između njih ne postoje nikakve razmirice.

Tudor je i bivši igrač i pomoćni trener Juventusa, što mu itekako povećava šanse jer poznaje okruženje, smatraju Talijani. Tudor je od 1998. do 2007. bio član Juventusa kao igrač, a od 2020. do 2021. je radio kao pomoćnik tadašnjem prvom treneru Andrei Pirlu.

Juventusu se sviđa i revolucionarni Motta

Tuttosport navodi i kako je Tudorov glavni konkurent za klupu Juventusa Thiago Motta, sadašnji trener Bologne. On visoko kotira u idejama Juventusove uprave zbog napadačkog stila igre, ali i revolucionarnih ideja. Naime, Motta je prije tri godine u intervjuu za Gazzettu dello Sport objašnjavao kako formacijom 2-7-2 želi napraviti revoluciju.

"Ideja je da moje momčadi igraju napadački nogomet. Želim kontrolirati igru s visokim pritiskom i s puno kretanja s loptom i bez nje. Želim da svaki moj igrač koji ima loptu u svakom trenutku ima tri ili četiri rješenja te barem dva suigrača u blizini da mu pomognu. Ne sviđaju mi se brojevi na terenu jer znaju prevariti. 

Motta: Probao sam formaciju 2-7-2

Možeš biti superofenzivan s 5-3-2, a defenzivan s 4-3-3. Brojke mogu obmanuti. To su samo lažne konstrukcije. Nije ovo stolni nogomet pa da su igrači fiksirani na jedno mjesto. Oni se stalno kreću. Sve ovisi o kvaliteti momčadi koju imaš. Obožavam igrače koji podjednako dobro mogu igrati u obrani i u napadu. No to ne znači da ne volim igrače poput Samuela ili Chiellinija, rođene stopere. 

Sa svojim momcima želio sam probati nešto novo. Prošloga tjedna smo igrali utakmicu na kojoj smo izašli s postavom 2-7-2. Golman je među ovih sedam igrača u veznom redu. Za mene je napadač prvi igrač obrane, a golman prvi napadač. Golman je taj koji počinje igru naprijed, a napadači su prva linija obrambenog pritiska na protivnika."

Eksperimentirao je s PSG-ovim juniorima

Thiago Motta (40) je nekadašnji igrač Barcelone, Atletico Madrida, Genoe, Intera i PSG-a te bivši reprezentativac Italije, za koju je odigrao 30 utakmica te zabio jedan gol. U trenerskoj karijeri je vodio PSG-ove juniore, s kojima je eksperimentirao u formaciji 2-7-2, Genou i Speziju. U Bologni je od rujna prošle godine i u 32 utakmice ima 13 pobjeda, osam remija i 11 poraza.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.