KORONAVIRUS U SPORTU

Završen ključni sastanak o sportu u Hrvatskoj, evo kad bi sve moglo početi

Foto; Pixsell / I. Kralj

TOMISLAV DRUŽAK, prvi čovjek najvišeg sportskog tijela u Hrvatskoj - Središnjeg državnog ureda za sport, za Index je potvrdio da je na danas održanom sastanku s čelnicima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, predvođenim Krunoslavom Capakom, donesen zaključak o popuštanju mjera zabrane natjecanja i obustave svih sportskih aktivnosti u zemlji.

 

"Mi smo se načelno usuglasili, a ovo tek treba postati službeno i nikad ne možemo sa sigurnošću reći hoće li se nešto promijeniti. No mi smo za nastavak natjecanja na otvorenom iza 30. svibnja te povratak treninga svih kategorija sportaš, to je jedna od opcija. Fokusirali smo se na vanjska natjecanja koja će se naravno odvijati bez gledatelja", rekao je Družak za Index.

Na pitanje zašto ne smiju trenirati i sportaši nižih kategorija, među kojima također ima višestrukih prvaka u beskontaktnim sportovima i tko je u startu donosio mjere za sport u okviru Stožera, Družak odgovara kako je Središnji državni ured za sport od početka zagovarao omogućavanje rada vrhunskim sportašima i da je po njemu umjereno popuštanje mjera pravi put, a da odluke donosi Stožer civilne zaštite. 

"Uvijek će biti nezadovoljnih. U sportu se postižu visoke frekvencije srca, a to znači i veća isparavanja, zadihanost i prijenos virusa kapljičnim putem. Sport je specifičan jer su sportaši po tome ugrožena kategorija, a opet su u načelu najzdraviji pa bi mogli lakše preboljeti virus", kaže Družak.

Krunoslav Capak za Index je, pak, prije dva dana poručio da Družakov SDUŠ kao stručno tijelo donese okvir za pojedine sportove, pa će oni postupiti po tome. Capakovu izjavu još očekujemo, a u tijeku je presica Stožera.

"HZJZ je taj koji donosi odluke. Ovo je slojevita kriza i Stožer mora razraditi svaku djelatnost posebno, od vulkanizera do sportaša, i kao što sam rekao, netko će uvijek biti nezadovoljan. Smatram da smo dobro reagirali, zatekla me kriza čim sam došao na ovo mjesto u SDUŠ, ali dosad sam nailazio samo na suradnike, ne na protivnike ili na borbu. Donijeli smo mjere za pomoć sportu i smatram da sport više nije 13. rupa na svirali svima. Mjere treba popuštati postepeno", kaže Družak. 

Nastavljaju se samo Prva HNL i Kup? Sutra se treba oglasiti i HNS 

Kako je Družak pojasnio, na sastanku s epidemiolozima i ljudima iz HZJZ-a usuglašen je stav da bi se 30. svibnja mogla nastaviti sva natjecanja na otvorenom, bez prisustva gledatelja i uz posebne mjere koje Capak tek treba raspisati i tijekom ovog tjedna uobličiti u službene preporuke Stožera civilne zaštite. Nakon 30. svibnja na teren bi ponovno mogli i sportaši 3. kategorije, kojima je trenutno zabranjena bilo kakva aktivnost, bez obzira na specifičnosti sporta kojim se bave i brojne druge nelogičnosti u propisanim mjerama za sport, djelatnost koja je paralizirana već gotovo dva mjeseca.  

Nakon 11. svibnja, kada kreće nova faza popuštanja mjera u zemlji te će se ljudima dopustiti okupljanje u grupama, klubovi će nastaviti s uobičajenim treninzima, no to vrijedi samo za klubove najvišeg ranga natjecanja te sportaše 1. i 2. kategorije.

"Sukladno epidemiološkoj situaciji, datume će odrediti Hrvatski zavod za javno zdravstvo, odnosno posebnom odlukom definirati Stožer za civilnu zaštitu Republike Hrvatske. Za svaku mjeru popuštanja Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavit će i posebne preporuke koje će se morati poštivati", ističe državni tajnik.

Sutra bi nastavno na današnji sastanak trebao zasjedati i Izvršni odbor HNS-a te potvrditi odluke Stožera. Očekuje se da će natjecanje u nogometu pokrenuti 30. svibnja utakmicama polufinala Hrvatskog nogometnog kupa (Rijeka - Osijek i Slaven Belupo - Lokomotiva), koje bi trebale biti probni balon za povratak HNL-a 5. lipnja. Druga liga se možda neće nastaviti, kao ni amaterska natjecanja, te je potrebno u HNS-u donijeti odluke u plasmanu u viši rang i završnici sezone u nižim razredima, futsalu i ženskom nogometu. Posebno se napeto iščekuje odluka o juniorskom prvaku, a spominje se mogućnost odigravanja majstorice između Dinama i Hajduka. 

Tko preživi, pričat će 

Nastavak natjecanja prvi je preduvjet za rehabilitaciju sporta koji će pretrpjeti velike posljedice koronakrize, a državne potpore tek su kratkoročna pomoć. Hrvatski klubovi žive većinom iz izvoza, pa je za njih važnije kako će se razviti situacija u Europi i hoće li strani klubovi uspjeti spasiti dio novca od tv prava. U spašavanje ugovora s tv kućama uključile su se i vlade pojedinih zemalja u vidu državnih potpora, što samo svjedoči koliko je tgrgovina medijskim pravima u Hrvatskoj beznačajna i za HNL trenutno potpuno irelevantna. 

Sa zdravtvenog aspekta klubovi će se morati prilagoditi posebnim mjerama, dezinficirati prostore, testirati igrače i službene osobe, omogućiti i infrastrukturalne izmjene ako bude potrebno, a to sve donosi i dodatne troškove.

"Pristupi u raznim zemljama su različiti jer nije ista epidemiolška slika. Hrvatska je među zemljama koje najbolje stoje i osobno ne vidim zapreke za nastavak natjecanja. U HNS-u ozbiljno razmatramo sve opcije u okviru posebne komisije i to je ozbiljan posao, mi skoro i ne spavamo ovih dana. Ne možemo reći što će točno biti za mjesec dana, ali možemo reći da će se sigurno promijeniti mnoge stvari na nogometnim terenima gdje su posebne mjere potrebne zbog cirkulacije velikih skupina ljudi te da na borilištima još neće biti gledatelja", rekao nam je doktor Zoran Bahrijarević, liječnik hrvatske repreznetacije i jedan od ključnih ljudi hrvatskog nogometa u obrani od koronakrize. 

Scenarij popuštanja mjera zabrane sportskih aktivnosti koje je najavio Družak, a Stožer treba amenovati, u pogledu HNL-a najbliži je opciji "broj dva" na kalendaru koji je Savez ranije donio, a koja je trebala je biti donešena do 4. svibnja. Taj datum će se pokazati okvirnim, a konačna presuda HNS-a očekuje se sutra ili do kraja tjedna za određene odluke oko natjecanja. Prema kalendaru br.2 preotalih 10 kola HNL-a igrat će do kraja srpnja. 

 

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.