10 godina nakon što su pokrenuti e-Građani, vlada se sjetila napraviti aplikaciju

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Platforma e-Građani, koju danas koristi oko dva milijuna Hrvata, seli se i u aplikaciju, a tvrtka koja će je razvijati trebala bi to napraviti za 2.2 milijuna eura bez PDV-a, koliko je procijenjeno da će koštati svojevrsna prva faza mobilnog rješenja, piše Večernji list.

U prvoj fazi bi se preko aplikacije trebalo moći pristupiti 20 inicijalnih usluga, dok će se ostale koje su već dostupne preko e-Građana ubacivati postupno.

Brojna tijela državne uprave razvila su digitalne javne usluge kako bi korisnicima olakšala i ubrzala pristup javnim uslugama. Navedene su usluge dostupne građanima na portalu e-Građani i kao takve razvijene su ponajprije za korištenje na računalima, odnosno kao e-Usluge, i nisu prilagođene za korištenje na mobilnim uređajima, iako je usluga pokrenuta prije gotovo deset godina. 

"Jednostavnost korištenja, mobilnost i brzina"

S druge strane, danas gotovo 70 posto građana Hrvatske koristi mobilne uređaje za pristup određenim web-stranicama, plaćanje usluga i ostalo. Uz to, sve veći broj građana koristi javne usluge digitalnim putem, bilo računalom ili mobitelom.

Istovremeno se ističu brojne prednosti korištenja javnih usluga putem mobilnih uređaja, s posebnim naglaskom na korištenje usluga putem mobilnih aplikacija. Kao najistaknutije prednosti ističu se jednostavnost korištenja, mobilnost i brzina. Stoga je nedvojbeno kako postoji izražen potencijal za razvoj digitalnih javnih usluga kao m-Usluga. Pokazalo se da su građani otvoreni za promjene te su spremni iskoristiti prednosti koje mobilne platforme i mobilne aplikacije nude.

"Uzimajući u obzir stalni razvoj tehnologije, potrebu za napretkom, ali i spremnost građana za sve veće korištenje digitalnih javnih usluga putem različitih kanala, razvoj mobilne platforme i aplikacije m-Građani za pružanje javnih usluga postaje neizbježan korak u unapređenju postojećih i budućih digitalnih javnih usluga kao i osiguranju sve veće dostupnosti usluga za građane", rekli su za Večernji iz Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.