29 milijuna razloga za šutnju Jutarnjeg: Jedan od spornih kredita dobio je Pavić!

Foto: Lider

KRIMINALISTIČKA policija upala je jučer u HBOR. Prema neslužbenim informacijama istražuju kredite koje je banka odobravala u posljednjih pet godina. Da su krediti sumnjivi otkrio je Index prije dva tjedna. Naime, tada smo objavili kako je kredit po čudnim uvjetima dobila tvrtka pomoćnika ministra financija Branka Šegona. Tvrtka je imala financijske probleme, a kredit nije bio u skladu s Programom u kojem je zatražen, no iz HBOR-a se izvlače kako je bio u skladu s Općim uvjetima kreditiranja.

Jedan od kredita koji se očito istražuje je i onaj koji je netom nakon pobjede Kukurike koalicije dobio Pavićev EPH! EPH je potpisao ugovor za HBOR-ov model A+ s kamatom manjom od tržišne. Prema tom modelu, od 29 milijuna kuna HBOR će dati 40, a Raiffeisen banka 60 posto. Kako je krajem 2011. godine pisao Business.hr  Ninoslav Pavić za povlašteni kredit založio Globus, Slobodnu i zgradu u Zagrebu, a budući da je na istu zgradu u zagrebačkoj Odranskoj ulici dignuto već šest hipoteka, RBA je zatražio i druga osiguranja.

Stoga je EPH založio i brendove kao što su Doktor u kući, Globus i Globus nacionalni tjednik, a kako piše Business.hr u  zalog banci stavio je i 1.600.000 dionica Slobodne Dalmacije ukupne nominalne vrijednosti 41,6 milijuna kuna. To je trećina dionica koje drži sam EPH, odnosno trećina ukupnog broja izdanih dionica.

Predsjednik Uprave i suvlasnik Europapress holdinga, dobio je poček od devet mjeseci pa će kredit u devet tromjesečnih obroka vraćati od rujna 2012. godine, dok će EPH plaćati kamatu od 2,8 posto godišnje HBOR-u.

Prema ugovoru, EPH se novac od kredita obvezuje koristiti za financiranje obrtnih sredstava, 8,2 milijuna kuna za podmirenje obveza financijskim ustanovama te 6,7 milijuna kuna za zatvaranje mostnog kredita. 

Model A+ HBOR-a provodio se zbog prevladavanja teškoća u gospodarstvu i uklanjanja negativnih utjecaja globalne gospodarske i financijske krize.

Business.hr je objavio kako je Pavić primio i državnu potporu koja iznosi 1,35 milijuna kuna.

Podsjetimo, Pavić se u rujnu prošle godine u zagrebačkom restoranu Tač tajno sastao s premijerom Zoranom Milanovićem. Iz Vlade su potvrdili da su se Pavić i Milanović sastali, ali nisu željeli otkriti o čemu su razgovarali. Među temama razgovora navodno je bila i predstečajna nagodba Pavićevog EPH. Ovih dana Pavićevim tvrtkama opet je produžen rok za predstečajnu nagodbu, a rješenje potpisuje Branko Šegon.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.