Agencija Olgice Spevec o Konzumovim bonovima: Možda je nešto i sumnjivo, ali nisu nadležni!

Ilustracija: Ja Zmaj/Facebook

NA PRITUŽBE građana na podjelu Konzumovih bonova u tijelima javne vlasti odnosno u javnim poduzećima, koji ulaze u primitak djelatnika po osnovi plaće, oglasila se danas i državna Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja na čelu s Olgicom Spevec. Naime, Agencija je odgovarala na službenu prijavu nevladine organizacije Partnerstvo za društveni razvoj (PSD) protiv tijela javne vlasti, javnih  ustanova i poduzeća zbog jednostranog korištenja bonova trgovačkog koncerna AGROKOR, odnosno bonova trgovačkog lanca KONZUM. 
 
 
 
Naime, Agencija je naglasila kako je sporan Zakon o čeku prema kojem je zabranjeno pravnim i fizičkim osobama izdavanje i uporaba pisanih isprava (bonova i sl.) koji služe kao sredstvo za plaćanje, no proglasili su nenadležnim. 
 
"Budući da u konkretnom slučaju, Agencija nije nadležna za postupanje temeljem propisa o zaštiti tržišnog natjecanja i državnih potpora, ovim putem upućujemo Vas da se s predmentim zahtjevom obratite za to nadležnim tijelima", stoji na kraju podužeg odgovora Agencije.  Naime, Agencija tvrdi kako u konkretnom slučaju nije riječ o narušavanju tržišnog natjecanja u smislu Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja niti je riječ o državnim potporama u smislu Zakona o državnim potporama  čija primjena je u nadležnosti ove Agencije. No, za sve druge nejasnoće oko povlaštenog statusa Konzuma oko bonova proglasili su se - nenadležnim. 
 
Tako kažu da je za inspekcijski nadzor za kršenje Zakon o radu obavlja tijelo državne uprave nadležno za poslove inspekcije rada. Što se tiče javne nabave tu je nadležnost središnjeg tijela državne uprave nadležnog za sustav javne nabave. Isto tako Ministarstvo gospodarstva provodi nadzor u svrhu otklanjanja ili sprječavanja nepravilnosti koje mogu nastati ili su nastale kao posljedica povrede ovog zakona i podzakonskih propisa u području javne nabave. Agencija se na kraju pozvala i na Zakon o čeku  prema kojem je zabranjeno pravnim i fizičkim osobama izdavanje i uporaba pisanih isprava koje služe kao sredstvo plaćanja proizvoda i usluga.
 
"Čime se potvrđuje da se korištenjem bonova trgovačkog lanca KONZUM - Zakon krši. S obzirom da smo na isti dan, dakle 21. ožujka 2013. godine podnijeli prijavu i Upravi za sustav javne nabave, zatražili smo ih mailom da nam odgovore u kojoj fazi je postupanje po našoj prijavi. Jučer smo dobili telefonski odgovor od Uprave da će za „odlučivanje u ovom predmetu trebati 3 – 6 mjeseci“, tvrde iz PSD-a, a njihovu prepisku možete vidjeti na adresi www.integrityobservers.eu. 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.