Američki sud proglasio se nenadležnim: Srbi tražili 10,4 milijarde dolara od tvrtke koju su optužili za pomaganje Hrvatskoj

Screenshot: Youtube

AMERIČKI savezni sudac donio je odluku da Srbi ne mogu na američkom sudu tužiti konzultante iz tvrtke MPRI, koju vode bivši američki vojni časnici. Kako je objavljeno na stranicama Courthouse News Service Srbi okupljeni u nekoliko organizacija su podnijeli tužbu u ime svih izbjeglih Srba, protiv MPRI jer je "obučavala i opremila hrvatske snage koje su počinile genocid za vrijeme akcije Oluja". 

"Operacija Oluja je rezultirala najvećim etničkim čišćenjem u Europi nakon Drugog svjetskog rata. Tisuće nevinih civila je napadnuto, ozlijeđeno i ubijeno, a tristo tisuća etničkih Srba je pobjeglo. Nije poznato jesu li zaposlenici tvrtke MPRI sudjelovali u genocidu, no, MPRI je sigurno osigurala sredtsva koja su omogućila genocid", stoji u tužbi kojom se traži 10,4 milijarde dolara odštete.

Sudac je odbacio tužbu. "Ako i uzmemo te navode kao istinite, veći dio njih dogodio se izvan našeg teritorija, stoga naši sudovi nisu nadležni za to", kazao je sudac.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.