Arkanovom krvniku Vrhovni sud smanjio kaznu za ubojstvo civila za pet godina

Foto: Ilustracija

VRHOVNI SUD smanjio je za pet godina kaznu Bobanu Arsiću, pripadniku Srpske dobrovoljačke garde pa je pravomoćno osuđen na 15 godina zatvora zbog ubojstva supružnika Mate i Marije Bačić te zastrašivanja civila u okupiranim Drinovcima na Miljevačkom platou početkom 1992. godine.

Optužnica protiv Arsića, porijeklom iz Zaječara, dignuta je koncem 2012. godine, a nepravomoćno je osuđen u odsutnosti u ožujku ove godine. Sudac Zoran Kežić izrekao mu je maksimalnih 20 godina, a tijekom obrazloženja presude kazao je i kako je kazna dugotrajnog zatvora zamijenila smrtnu kaznu. Sudac Kežić odlučio se za najstrožu sankciju imajući u vidu brutalnost kojom je Arsić nasrnuo na civile starije životne dobi.

Bacio bombu u kuću

Tog dana u Drinovce je stigao u potrazi za ovcom za ražanj. Maltretirao je žene koje je zatekao u jednoj kući. Nakon što su ga nahranile, ispalio im je rafal poviše glave. U kuću Bačićevih bacio je bombu. Marija je na mjestu stradala, dok je Matu Arsić likvidirao pred kućom. Navodno je to učinio jer je spazio kumulativnu minu u njihovoj kući, no o tome njegovi suborci nisu ništa znali.

Vrhovni sud: Prestrogi ste, priznao je i pokajao se...

Vrhovni sud je ocijenio da je splitski sud prestrogo kaznio Arsića jer nisu vodili računa da je pred vojnim sudom u Banja Luci priznao djelo te se pokajao. Suđenje mu je trebalo početi u Kninu dan prije Oluje. No, Arsić se izgubio u vihoru rata. Do podizanja optužnice navodno se skrivao u BiH, a onda je zbrisao u Azerbejdžan. Premda je MUP u nekoliko navrata dobio nalog za raspisivanjem tjeralice, to je učinjeno tek po podizanju optužnice. Nije najjasnije ni zbog čega je na optužni akt šibenskog Državnog odvjetništva trebalo čekati 20 godina.

U svakom slučaju, Vrhovni sud smatra da je 15 godina za Arsića primjereno težini njegovog djela i da sadrži moralnu osudu za zlo koje je počinio. Ako Arsić ikada postane dostupan, imat će pravo na novo suđenje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.