Assad: SAD želi destabilizirati Siriju pružajući političku zaštitu bandama

POSEBNI izaslanik UN-a za Siriju Kofi Annan danas bi se u Damasku trebao susresti s predsjednikom Assadom kako bi s njim diskutirao o mirovnom planu od šest točaka.

Do sastanka dolazi samo dva dana nakon što je Annan javno priznao da plan dosad nije pokazao rezultate te da su mirovni pregovori propali.  Istovremeno međunarodna zajednica zagovara rješenje u vidu tranzicijske vlade, a Assad na to odgovora tvrdnjama kako SAD želi destabilizirati Siriju tako što bandama u njegovoj zemlji pruža političku zaštitu.

Sirijska opozicija i Zapad inzistiraju na tome da Assad i njegovi bliski suradnici ne smiju biti dijelom prijelazne vlade, ali Assad odbija otići na takav način. U jučerašnjem TV intervjuu kazao ke kako je Annanov mirovni plan od šest točaka "vrlo dobar", ali ga potkopavaju neke zemlje, uključujući  i SAD, prenosi BBC.  "Najveća zapreka leži u činjenici da mnoge zemlje ne žele da ovaj plan uspije i zato nastavljaju pružati podršku sirijskim teroristima u vidu novca i oružja", kazao je za ARD.

Pred Annanom sad stoji težak izazov razbijanja začaranog kruga međusobnog okrivljavanja svih aktera koji igraju neku ulogu u sirijskoj krizi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.