Bacao ručne bombe na zarobljenike: Vukoviću 31 godina zatvora za genocid u Srebrenici

ŽALBENO vijeće Suda BiH osudilo je Radomira Vukovića na 31 godinu zatvora zbog pomaganja u provedbi genocida u Srebrenici u srpnju 1995. godine. Istom presudom je Zoran Tomić oslobođen optužbi.

Vuković je proglašen krivim zbog sudjelovanja u ubijanju više od tisuću zarobljenika u Kravici, dok je Tomić oslobođen zbog nedostatka dokaza. Bivši pripadnici Drugog odreda Specijalne policije Republike Srpske Vuković i Tomić su prvostupanjskom presudom u travnju 2010. osuđen na po 31 godinu zatvora zbog sudjelovanja u masovnim smaknućima u Kravici 13. srpnja 1995. godine.

"Bio je svjestan cilja da se istrijebi stanovništvo"


Žalbeno vijeće je, nakon ukidanja te presude i obnavljanja suđenja, utvrdilo da je Vuković sudjelovao u zarobljavanju i odvođenju zarobljenih Bošnjaka do skladišta u Kravici gdje je sudjelovao u njihovom ubojstvu bacajući ručne bombe.

"Vuković je bio svjestan cilja da se istrijebi stanovništvo. Tijekom predaje je bio svjestan kako nema plana za zbrinjavanje zarobljenih te je vidio da im oduzimaju osobne dokumente. sve okolnosti su pokazivale da je cilj bio lišiti ih života", kazao je predsjedavajući Žalbenog vijeća Hilmo Vučinić objašnjavajući drugostupanjsku presudu. Objasnio je i da je kazna toliko visoka zato što je Vuković, iako je bio mlad, bio i iskusan policajac te da mu je dužnost bila poštivati zakon i pružiti zaštitu, piše Birn.

Tomić je bio angažiran tijekom operacije u Srebrenici

Utvrdili su i da je Tomić bio angažiran tijekom operacije u Srebrenici i da je bio prisutan za vrijeme zarobljavanja muškaraca, ali nije bilo "čvrstih dokaza" da je sudjelovao u ubojstvima u Kravici. Vukoviću su produžili pritvor, a u kaznu će mu biti uračunato i vrijeme od 8. kolovoza 2008. godine kada je pritvoren. Tomić je pušten na slobodu. Vuković se ne može žaliti na drugostupanjsku presudu suda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.