Bijes u EP-u zbog osnivanja kluba radikalne desnice: Nećemo surađivati s rasistima i neofašistima

VEĆINA zastupnika u Europskom parlamentu ostala je zatečena, ali i bijesna, kada je jučer obznanjena vijest da je parlamentarni odbor odobrio osnivanje kluba zastupnika, odnosno saveza nekolicine europskih ekstremnih desničarskih stranaka.

Nova grupacija nosit će ime "Savez europskih nacionalističkih pokreta" (AENM), a u njemu će biti Britanska nacionalna stranka, Francuski nacionalni front i mađarski Jobbik. Već ove godine europski poreznici morat će za funkcioniranje ovog kluba izdvojiti 290.000 eura, a dogodine će im vjerojatno biti odobreno još više novaca, javlja The Parliament.

Reakcije na ovu vijest bile su brze i prožete šokom, a velik broj zastupnika odmah je pozvao na bojkot ove grupe. "Ovo je sramotan tjedan za demokraciju u Europi. Nadajmo se da će ovo biti i poziv europskim antifašistima da još snažnije rade na zaustavljanje ekstremne desnice", kazao je britanski socijaldemokrat Claude Morales.

Nadam se da nitko neće surađivati s ovim rasistima i neofašistima


"Iako danas imamo paneuropske saveze političkih stranaka širokog spektra, od demokršćana, preko Zelenih do socijaldemokrata, mi ipak poštujemo međusobne razlike i uspješni surađujemo. Nadam se da nitko od ostalih stranaka neće surađivati s ovim rasistima i neofašistima", dodao je.

"Postoje vrlo striktna pravila o tome na koji se način smiju trošiti dodijeljena politička sredstva. Ona uključuju poštovanje demokratskih načela i ljudskih prava. Ovu grupu ćemo držati na oku kako bi se postarali da se i oni pridržavaju pravila. Smatram da je odluka pogrešna, i zato moramo posebno pripaziti na to kako neofašisti troše novac poreznika", zaključio je Morales, prenosi The Parliament.

Ovo grupiranje je razloga za zabrinutost

Potpredsjednik Europskog parlamenta Edward McMillan-Scott kazao je kako je osnivanje ove grupe "razlog za zabrinutost". "Pratim uspon radikalne desnice već nekoliko godina, a na zadnjim europskim izborima jačanje krajnje desnice zabilježeno je u deset država. Osnivanje ovog kluba je samo dokaz da ove stranke već neko vrijeme surađuju te će na naredne izbore izaći sa zajedničkom platformom", zaključio je McMillan-Scott.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.