Budimpešta na nogama: Prosvjednici traže privođenje najtraženijeg nacističkog zločinca Csataryja

PRIPADNICI mađarskog antifašističkog pokreta organizirali su danas prosvjed ispred lokacije na kojoj je posljednji puta uočen najtraženiji nacistički zločinac Laszlo Csatary, piše Al Jazeera. Aktivisti Europske unije židovskih studenata marširali su ulicama Budimpešte s natpisima "Stop nacizmu" te postavili transparent "Nikada nećemo zaboraviti" na vrata stana u kojem se navodno godinama skrivao 97-godišnji Csatary.

Podsjetimo, jedan od najtraženijih nacističkih zločinaca na svijetu Laszlo Csatary, optužen za sudjelovanje u ubojstvima više od 15.000 Židova tijekom Drugog svjetskog rata, lociran je jučer u Budimpešti.

Centar "Simon Wiesenthal" izvijestio je kako je vlastima u Budimpešti prošli tjedan dostavio nove dokaze da trenutno najtraženiji nacistički zločinac živi u Mađarskoj. Istraga protiv Csataryja pokrenuta je u rujnu prošle godine, nakon što je Centar Efraim Zuroff mađarskim vlastima predao dokaze o njegovom obitavanju u Budimpešti.

U Centru tvrde kako je najtraženiji nacistički zločinac i ranije snimljen u Budimpešti, ali kako njegov identitet tada nije bio potvrđen. Nakon novih fotografija i snimki potpuno je jasno da se radi o 97-godišnjem Csataryju. Zamjenik državnog odvjetnika Jeno Varga izjavio je kako je istraga u tijeku te da će proučiti dostavljene informacije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.