Crna Gora priprema zatvorske kazne za građane koji odlaze na bliskoistočnu bojišnicu

Foto: YouTube/Ilustracija

CRNOGORSKI zakonodavci pripremaju odgovor na izvještaje da balkanski muslimani sve više sudjeluju u sukobima na Bliskom istoku.

Zoran Miljenić, zastupnik opozicijske stranke Demokratska fronta, predložio je izmjenu kaznenog zakona prema kojoj će ''svatko tko uvježbava, pohađa vježbanje, financira i regrutira crnogorske građane za putovanje na strane bojišnice kao dio paramilitarne ili terorističke organizacije dobiti zatvorsku kaznu''
.
''Sve zemlje u regiji imaju slične zakone,'' rekao je Miljanić za South Eeastern Times. ''Oni koji pođu na bojišnicu biti će kažnjeni zatvorom do pet godina, a oni koji regrutiraju borce s do deset godina zatvora. Ljudi koji se vraćaju s bojišnice su 'tempirane bombe' za našu zemlju.''

Stručnjaci kažu da je zakon važan jer su crnogorski državljani u posljednjih nekoliko godina sudjelovali u ratovima izvan zemlje. ''Tajna služba ima točnu evidenciju takvih osoba. Svatko tko sudjeluje u ovoj priči mora biti zakonski kažnjen,'' komentirao je za SETimes Aleksandar Dedović, izvršni direktor Alfa centra, nevladine udruge s sjedištem u Nikšiću.

''Ratnici uz zarađeni novac također donose iskustvo o ratu i ideologiju u našu zemlju. To je izuzetno opasno. Crna Gora je mala zajednica, i zato mislim da će  zakon biti učinkovit i primjenjiv u praksi,'' procjenjuje Dedović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.