Drama u Gospi od zdravlja: Franjevci zatočili fra Šiminog prijatelja, ne daju mu Passata!

Foto: FAH

PRAVA drama odvijala se danas u garaži samostana Gospe od zdravlja u samom središtu Splita. Čak je i policija uredovala.

Anto Čović, prijatelj fra Šime Nimca, pokušao je danas sa uredno potpisanom punomoći, ključem i papirima vratiti u posjed VW Passat CC, koji se već duže vrijeme nalazi u splitskom samostanu, no nije uspio jer ga je u izlasku onemogućio ekonom provincije fra Jole Gotovac. Zatočen u garaži, Čović je nazvao policiju.

Fra Šimin prijatelj tri sata bez uspjeha objašnjavao policiji u čemu je problem

"Nije bilo druge. Taj fratar je bio dosta neugodan. Dok se on nije pojavio, sve je bilo u redu. Došao sam, pokazao punomoć i ostale papire, pustili su me unutra. Automobil je duže stajao nepokretan pa ga je trebalo nekako upaliti. S baterijom koju sam donio, nije išlo pa sam dovezao svoj automobil da ga tako pokušamo upaliti. U to je došao taj neugodni fratar, zatvorio garažu i onemogućio mi izlaz. Na kraju smo završili u policijskoj postaji. Tri sata sam objašnjavao kako provincijal Kodžoman protuzakonito drži stvar koja nije njegova, već fra Šimina", priča nam Čović.

Ipak, automobil je na koncu ostao u garaži samostana, Čović nije mogao do njega.

"Provincijal će morati dozvoliti fra Šimi da vrati svoj automobil"

Fra Šimina odvjetnica Nela Pedišić kaže da joj nije jasno u čemu je problem jer automobil ima zabranu otuđenja, a ne raspolaganja, iz čega proizlazi da fra Šime može koristiti vozilo.

"Provincijal će morati dozvoliti fra Šimi da vrati svoj automobil", kaže odvjetnica Pedišić.

Luksuzni Passat blokiran je kada se pokrenula istraga koncem 2012. godine, a Nimac tvrdi da ga je kupio od svog i novca, kojeg mu je posudio Čović.

Policija se ne bi htjela miješati...

Inače, u policiji se postavilo pitanje regularnosti punomoći kojom je raspolagao Čović pa su nazvali i fra Šimu koji im je potvrdio kako se zaista radi o njegovoj punomoći. Policija je nazvala i zamjenicu županijskog državnog odvjetnika Rene Lauru, koja je donijela mjeru za Passat.

Na koncu su konstatirali da nije počinjen nikakav prekršaj, a ni kazneno djelo pa su uputili stranke da se razriješe kako znaju, a o svemu će podnijeti izvještaj Državnom odvjetništvu.

Daj auto, javnost je uznemirena...

Fra Šime je inače predao svom šefu Kodžomanu Passata na njegovo traženje prije no što je ovaj poslao izvještaj u Rim. Kodžoman je tražio da Nimac "pohrani" auto na neko vrijeme jer se javnost uzbunila oko afere, a i oko činjenica da fratar vozi tako luksuzan automobil. Kada je fra Šime nedavno zatražio Passata natrag, Kodžoman ga je odbio. Navodno mu je poručio da nema šanse da auto ikad dobije nazad.

Fra Šime je pokušao doći do vozila preko Čovića, no ni to nije uspjelo.

Kako smo neformalno doznali, Državno odvjetništvo ne vidi prepreku da Nimac koristi Passat jer je zabranjeno njegovo otuđenje, a ne raspolaganje, no smatraju da današnja operacija sa punomoći nije bila regularna te da po auto mora isključivo doći on sam.

Suđenje se ponavlja zbog nadbiskupa?

Nimac je nedavno osuđen zajedno s bankaricom Jasminom Bilonić na zatvorsku kaznu zbog zloporabe položaja i ovlasti i nestanka 9,8 milijuna kuna, no sva je prilika da će se suđenje morati ponoviti jer sudac Slavko Lozina nije htio inzistirati na svjedočenju nadbiskupa Marina Barišića, koji se nije odazvao na prvi i jedini sudski poziv. Lozina se zadovoljio objašnjenjem da nadbiskup ništa ne zna i udovoljio njegovom zahtjevu da ga više ne zove, no odvjetnica Nela Pedišić smatra da je to dovoljan razlog da presuda padne jer to ne može biti valjan razlog da se svjedok ne sasluša.

Vikar nadbiskupije brutalno degradiran zbog afere? 

Lozina je umjesto Barišića, ispitao provincijala Josipa Kodžomana i generalnog vikara nadbiskupije don Ivana Čubelića koji je početkom godine smijenjen i brutalno degradiran u župnika malog Zagvozda kod Imotskog. Smjena nikada nije objašnjena, no nema sumnje da se može dovesti u vezu sa aferom oko fra Šime. Čini se da Sveta stolica nije bila zadovoljna kako je vikar raspolagao vrijednom crkvenom imovinom.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.