Egipatski tužitelj traži drakonske kazne za novinare Al Jazeere

Screenshot: YouTube/Al Jazeera

EGIPATSKI državni odvjetnik zatražio je u četvrtak najstrože zatvorske kazne od 15 do 25 godina za 20 novinara i zaposlenika Al-Jazeere, među kojima su i četiri stranca, optuženih da podupiru Muslimansko bratstvo predsjednika Mursija, kojega je svrgnula vojska.

Na suđenju izvjestiteljima katarske postaje, koje je osudila međunarodna zajednica, devetorici zatvorenika sudi se u Kairu, a budući da jedanaestero njih nije dostupno egipatskom pravosuđu, sudi im se u odsutnosti.

Šesnaest Egipćana optuženo je za pripadnost "terorističkoj organizaciji" - Muslimanskom bratstvu predsjednika Muhameda Mursija, a četvero stranaca za emitiranje "lažnih vijesti" s namjerom pružanja potpore islamističkom bratstvu. Među njima je Australac Peter Greste, koji je zajedno s egipatskim Kanađaninom Mohamedom Fadelom Fahmijem već pet mjeseci u zatvoru.

Fahmiju, voditelju ureda Al-Džazire do njegova zatvaranja, sudi se kao Egipćaninu jer je pravosuđe sustavno odbijalo priznati dvostruko državljanstvo svakoj osobi protiv koje je podignuta optužnica na egipatskom teritoriju.

Preostalo troje stranih novinara, dvojica Britanaca i jedna Nizozemka, koji su povremeno radili za katarsku informativnu postaju, pobjeglo je iz Egipta ubrzo nakon prvih uhićenja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.