Francusko-njemački ministarski dvojac u Zagrebu: Zadovoljni smo što će Hrvatska postati dio europske obitelji

Foto: Guliver image/Getty images

"HRVATSKA se nalazi u prijelomnom trenutku jer će uskoro postati dio zajedničke europske obitelji, a Francuska i Njemačka su tome značajno pridonijele savjetima te političkom i financijskom pomoći", istaknuo je predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko na početku sastanka s ministrom europskih poslova Francuske Republike Thierryjem Repentinom i državnim ministrom u Ministarstvu vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Michaelom Linkom.

1. srpnja ove godine ima simbolično značenje jer time ne završava izgradnja društva na pravnom i ekonomskom planu, kazao je predsjednik Sabora napomenuvši da Hrvatska želi biti vjerodostojna članica Europske unije. U razgovoru s francuskim i njemačkim ministrima naglasio je hrvatski interes da sve članice regije imaju perspektivu ulaska u NATO i Europsku uniji radi stabilnosti i mira, priopćeno je iz Lekinog ureda

"Ovim posjetom smo došli izraziti zadovoljstvo što će Hrvatska 1. srpnja ove godine biti primljena u Europsku uniju kao i to što će se hrvatski vojnici pridružiti defileu u Parizu 14. srpnja", kazao je ministar europskih poslova Francuske Republike Thierry Repentin.

Suglasio se s predsjednikom Sabora da posao s 1. srpnja nije završen i dodao da imaju povjerenje u Hrvatsku koja drugim zemljama regije, kojima je 2000. godine na Zagrebačkom summitu otvorena europska perspektiva, služi kao pozitivan primjer u provođenju reformi. Pozdravio je odgovoran pristup Hrvatske prema susjednim zemljama i posebno izdvojio odnose sa Slovenijom. Podsjetivši na to kako su Francuska i Njemačka kao nekadašnji neprijatelji pridonijele izgradnji mira u Europi istaknuo je specifičnu ulogu Hrvatske u tom pogledu.

Državni ministar u Ministarstvu vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Michael Link je najavio da će se 17. svibnja ove godine u Bundestagu glasovati o hrvatskom pristupnom ugovoru. Naglasio je da činjenica, da je Njemačka zadnja od svih država članica EU-a koja će ratificirati hrvatski pristupni ugovor, nema veze s Hrvatskom nego se tu radi isključivo o unutarnjim državnim metodama. Posao s 1. srpnja nije gotov, ali to vrijedi i za sadašnje članice, kazao je. Pohvalio je Hrvatsku zbog njenog pozitivnog utjecaja na regiju i naglasio da stoje iza deklaracije sa summita 2003. godine u Solunu da je europska perspektiva otvorena za sve zemlje u regiji.

Predsjednik Sabora Josip Leko je rekao da se Hrvatska zauzima za individualni pristup i da je Hrvatska susjednim zemljama prenijela svoja iskustva i znanja iz procesa pristupanja, a istaknuo je i hrvatski interes za suradnju na Mediteranu.

Ministri će posjetiti i Eurocampus, pod čijim se krovom nalaze francuska i njemačka škola u Zagrebu, osnovana 2005. godine.

Kampus broji 220 učenika 14 različitih nacionalnosti na razini vrtića, osnovne i srednje škole, koji zajedno pohađaju brojna predavanja te se bave izvanškolskim aktivnostima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.