Građani Resnika opet prosvjeduju protiv Bandićeve ideje o izgradnji Centra za gospodarenje otpadom

Foto: Google Maps

MJEŠTANI Resnika danas opet prosvjeduju protiv namjere zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da u njihovoj blizini izgradi Centar za gospodarenje otpadom.

Muke Resničana počinju 2008. kada je promovirana ideja da se u njihovoj blizini izgradi Spalionica otpada. Nakon pritiska javnosti i znanstvenih dokaza da je ona štetna, Grad od te ideje odustaje. Pet godina poslije otpad je ponovno gorući problem Resnika, nakon što je gradonačelnik na zadnjoj sjednici Skupštine 'ispalio metak' rekavši da će na istoj lokaciji osvanuti Centar za gospodarenje otpadom. To je nešto što bi trebalo zabrinuti sve Zagrepčane, a ne samo nas, kaže Dario Čalušić iz Kriznog eko stožera.

"Kao što svi znaju, tamo su i bunari za vodu. 60 posto Zagreba se opskrbljuje tom vodom. Tamo je jako veliko stanište za poljoprivredu, To je u biti trbuh Grada Zagreba i on bi htio da naša djeca, naši potomci jedu otrovanu hranu od smetlišta", kaže Čalušić.

Znanstvena istraživanja su pokazala da u krugu 40 - 50 kilometara od takvog Centra ne smije biti naselje. "To je apsurdno, jer sa svog balkona gledamo zemljište na kojem bi taj Centar trebao biti", upozorava predsjednica Udruge za zaštitu okoliša Resnik, Branka Genzić-Horvat. "Imat ćemo jednu apsurdnu situaciju, gdje će nam biti 2,5 kilometra zračne linije od postojećeg Jakuševca, isto takav novi, još veći i opasniji Jakuševac".

Dugi niz godina mještani vode bitku i s pročistačem otpadnih voda, koji je po njihovu mišljenju, uzalud bačen novac. Pisali su gradonačelniku, Skupštini pa čak i resornom ministarstvu. Nitko im dosad nije odgovorio. Od borbe ne odustaju, a po pravdu su spremni i na Europski sud za ljudska prava.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.