HDS ZAMP demantire teze s održanog okruglog stola: Opetovani se iznose neistine o nama i našem poslovanju

Foto: PR

HDS ZAMP reagirao je na priopćenje  Koalicije Stop ZAMP, a reagiranje prenosimo u cijelosti:

"Poštovani, s obzirom da je Vaš cijenjeni medij objavio izvještaj s okruglog stola 'ZAMP, hrvatska parafiskalna institucija koja ne postoji' u organizaciji Koalicije Stop ZAMP, a u kojem su nažalost iznesene brojne neistine, moramo reagirati u obliku molbe za demantijem.

HDS ZAMP pozdravlja organizaciju okruglih stolova na temu zaštite autorskih prava, međutim sastanak održan ovaj tjedan bio je sve samo ne okrugli stol, dakle jednostran, sastavljen isključivo od kritičara sustava zaštite autorskih prava. HDS ZAMP nije bio pozvan na sastanak već su glazbenici i naši predstavnici stigli kao publika te im nije bilo dopušteno govoriti prvih 2 sata i 30 minuta izlaganja. Unatoč tome, na neistinite tvrdnje na licu mjesta argumentirano smo odgovorili u onoj mjeri u kojoj nam je to bilo dozvoljeno od strane organizatora, a svi okupljeni su dobili i naše pisane demantije neistina koje su navođene već u tekstu poziva (isto smo slobodni u privitku poslati i Vama). S obzirom da su ipak na tom događanju i kasnije u medijskim objavama opetovano iznesene neistine o nama i našem poslovanju, molimo da se radi ispravnog informiranja čitatelja u cijelosti objavi:

NEISTINA 1.:

Naknade za autorska prava su parafiskalni namet.

ISTINA:

Naknade su privatno vlasništvo. Riječ je o naknadama koje se plaćaju za korištenje tuđeg autorskog proizvoda, odnosno tuđeg intelektualnog vlasništva, kako se to radi u više od 120 zemalja diljem svijeta, već više od 100 godina.

NEISTINA 2.:

Stotine ljudi ostalo je bez posla zbog HDS ZAMP-a.

ISTINA: Naknade su među najnižima u Europi i iznose u prosjeku oko 40 kn za frizerski salon te oko 200 kn za ugostiteljski objekt na mjesečnoj bazi, te takve naknade doista ne mogu ugroziti poslovanje.

NEISTINA 3.: HDS ZAMP naplaćuje naknade za perilice, frižidere i pegle.

ISTINA: HDS ZAMP naplaćuje naknade sukladno Zakonu o autorskom i srodnim pravima za usuglašenu listu medija i uređaja s uvoznicima informatičke opreme u koje ne spadaju niti čipovi niti memorijske kartice za perilice, frižidere i pegle već informatička oprema (mp3 playeri, mobiteli, računala, hard diskovi, memorijske kartice za računala i slično, po istom principu koji se primijenjuje i u Europskoj uniji.

NEISTINA 4.: HDS ZAMP je institucija odnosno udruga koja ne postoji.

ISTINA: Služba Zaštite Autorskih Muzičkih Prava (ZAMP) jedan je od odjela Hrvatskog društva skladatelja koje je registrirana udruga. Pitanje prigovora pravnoj legitimaciji HDS ZAMP-a već je ranije bilo predmetom sudskih sporova u kojima su sve takve tvrdnje odbačene kao neosnovane. S obzirom na ovu činjenicu, ne postoji pravno utemeljenje za ponavljanje iste etikete, na okruglim stolovima ili u vašem cijenjenom mediju.

NEISTINA 5.: Poslovanje HDS ZAMP-a odvija se bez nadzora.

ISTINA: Poslovanje HDS ZAMP-a redovito se nadzire na četiri razine:

- unutarnja kontrola (autori, tijela HDS ZAMP-a: Predsjedništvo, Autorskopravni odbor te Nadzorni odbor);

- međunarodna kontrola (naše krovne međunarodne organizacije CISAC i BIEM te inozemne sestrinske udruge);

- vanjska kontrola (obavezna zakonom propisana revizija);

- i državna kontrola (zakonom propisan inspekcijski nadzor Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo, Porezna uprava i ostala tijela nadležna za kontrolu poslovanja pravnih subjekata)."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.