HDZ poražen u Sisačko-moslavačkoj županiji, Pintarić se povukao iz politike

Foto: Mate Piškor/Cropix

DRUGI krug lokalnih izbora na području Sisačko-moslavačke županije donio je veliki poraz HDZ-u: u iduće četiri godine na vlasti u gradovima neće biti ni jednog predstavnika ove stranke, a s trona su maknuti i dugogodišnji gradonačelnici. HDZ-ov gradonačelnik Siska, Dinko Pintarić, nakon tri mandata, izgubio je izbore i odlučio se povući s političke scene.

"Iskreno čestitam na sjajnoj pobjedi gospođi Baniček i nadam se da će nastaviti grad u drugom smjeru, to je bio njezin plan i program, i da će grad u tom smislu ići prema naprijed. Osobno najavljujem da se u potpunosti povlačim iz bilo kakvog bavljenja politikom. Smatram da je vrijeme da politički prostor HDZ-u zauzmu drugi, mlađi ljudi", rekao je Pintarić.

Nova gradonačelnica Siska, SDP-ova Kristina Ikić Baniček, u drugom je krugu osvojila oko tisuću glasova više od Pintarića.

"Slobodno mogu reći da je ovo veličanstvena pobjeda svih Siščanki i Siščana kojima je stalo do njihovog rada. Drago mi je da dobro srce Siska još uvijek kuca, da je Sisak pokazao da ima hrabrosti za promjene", izjavila je Ikić Baniček.

Najdužu karijeru gradonačelnika na području Sisačko-moslavačke županije imao je HDZ-ov Antun Vidaković koji je Novsku vodio od 1998. godine. U drugom krugu lokalnih izbora izgubio je od HSLS-ovog Vlade Klasana koji je osvojio 52,88 posto glasova i jedan je od najvećih iznenađenja izbora. U Kutini nije bilo iznenađenja, tamo je SDP-ovom kandidatu Andriji Rudiću u prvom krugu nedostajalo tek nekoliko glasova za pobjedu pa je u drugom krugu samo učvrstio razliku s protukandidatom Antom Dževlanom iz HDZ-a. Ni u Petrinji na vlasti više neće biti HDZ-ov gradonačelnik: Željka Nenadića porazio je HNS-ov Darinko Dumbović. Popovača je jedini grad u županiji u kojem nema promjene: dosadašnji načelnik, HSP-ov Josip Mišković dobio je još jedan mandat, od sada kao gradonačelnik. Konkurent u drugom krugu bio mu je HDZ-ovac Roman Rosavec.

A osim u gradovima, HDZ je izgubio i izbore za županijsku vlast. SDP-ova Marina Lovrić Merzel u drugom je krugu, s osvojenih 54,80 posto glasova pobijedila HDZ-ovca Ivu Žinića i osigurala si treći mandat županice.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.