HUP se obrušio na HZZO: Žele isključiti privatnike, a sve su duže liste čekanja i ugrožava se zdravlje pacijenata

Foto: Goran Mehkek/Cropix

IZ HRVATSKE uduge poslodavaca danas su se obrušili na HZZO i zdravstveni sustav.

"Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) narušava stabilnost domaćeg zdravstvenog sustava jer oteže s produženjem ugovora s privatnim zdravstvenim ustanovama i pokušava smanjiti cijene zdravstvenih pretraga za dodatnih 30 posto", poručili su iz HUP-a.

"Tim se potezima smanjuje razina kvalitete usluga koju dobivaju građani koji plaćaju obvezno zdravstveno osiguranje, a pacijenti koji trebaju specifične pretrage i zahvate sve duže čekaju na njihovo obavljanje", upozoreno je na HUP-ovoj konferenciji za novinare koja je sazvana pod nazivom Sinergija privatnog i javnog zdravstva za kvalitetni zdravstveni sustav.
 

Predstavljajući loše trendove u domaćem zdravstvenom sustavu predsjednica HUP-ove Udruge privatnih poliklinika, bolnica, lječilišta i ustanova za zdravstvenu skrb Nevenka Kovač upozorila je na porazan rezultat privremenog isključivanja privatnih ustanova iz zdravstvenog sustava tijekom nepuna dva mjeseca, od kada im HZZO ne produžuje ugovore.

"Ugrožava se zdravlje građana"
 

"Sve su duže liste čekanja za specifične zahvate i pretrage, za koje je javni sustav podkapacitiran, što ugrožava zdravlje građana", ustvrdila je Kovač koja smatra da se pod izlikom štednje privatne zdravstvene ustanove pokušava što je moguće više isključiti iz zdravstvenog sustava.
 
Podsjetila je da se od ukupnih sredstava za zdravstvo u Hrvatskoj unutar javnoga sektora troši 85 posto sredstava, dok 15 posto otpada na privatni sektor. U EU taj je omjer 70 prema 30 posto, uz trend dodatnog povećanja omjera u korist privatnog zdravstva.
 
Kovač je optužila HZZO i sustav javnih zdravstvenih ustanova da i dalje čuvaju svoj monopol na tržištu, a taj dominantan položaj koriste kako bi usporili razvoj privatnog sektora. Cijene dijagnostičkih usluga u Hrvatskoj, nakon ovotjedne odluke HZZO-a o smanjenju za 30 posto, niže su u prosjeku za 50 posto u odnosu na cijene u susjednoj Sloveniji. Takvo je stanje neizdrživo za privatni sektor i samo pokazuje da se kod nas tržište regulira na netržišnim principima, tvrdi Kovač, javlja HRT.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.