HZMO pozvao građane koji su radili u inozemstvu da utvrde razdoblja osiguranja u inozemstvu

Foto: FAH

HRVATSKI zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) poziva osobe koje su radile u inozemstvu, a u sljedećih pet godina ispunjavaju uvjete za ostvarivanje prava na mirovinu iz hrvatskog osiguranja, da u područnim službama i uredima HZMO-a, prema mjestu prebivališta, podnesu zahtjev za utvrđivanje razdoblja osiguranja navršenih u inozemstvu, kako bi im se omogućilo što brže ostvarivanje prava na hrvatsku mirovinu.

Staž koji je potvrdio inozemni nositelj u državama s kojima je sklopljen ugovor o socijalnom osiguranju ili se primjenjuju uredbe EU-a o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti HZMO pribraja stažu ostvarenom u Hrvatskoj kako bi se zadovoljio uvjet staža potreban za stjecanje prava na mirovinu iz hrvatskog osiguranja.

Potrebno javiti HZMO-u o namjeri umirovljenja

Također se pozivaju budući umirovljenici da 12 mjeseci prije podnošenja zahtjeva za mirovinu (koji se može podnijeti mjesec dana prije prestanka osiguranja) obavijeste HZMO o namjeri odlaska u starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu te pokretanjem postupka tzv. pretkompletiranja podataka brže ostvare svoje pravo kada podnesu zahtjev za mirovinu. Obavijest se dostavlja nadležnoj područnoj službi ili uredu HZMO-a.

Preko Korisničkih stranica, na internetskoj stranici Zavoda www.mirovinsko.hr ili usluge e-Građani dostupne na portalu www.gov.hr (nakon pribavljanja odgovarajućeg korisničkog imena i lozinke u poslovnicama FINA-e), također se, uz uvid u osobne podatke, može poslati zahtjev za informativni izračun mirovine te popuniti i poslati obavijest za pretkompletiranje podataka.

Uz obavijest priložiti i dodatnu dokumentaciju


Za staž ostvaren u Hrvatskoj do 1. srpnja 2013., uz popunjenu obavijest treba priložiti radnu knjižicu ili ovjerenu presliku radne knjižice, izjavu, odnosno dokaze o stažu osiguranja ostvarenom u inozemstvu ako je osiguranik radio u inozemstvu te druge dokaze o stažu koji nije u potpunosti utvrđen ili upisan u radnu knjižicu.

Iako je pristupanjem Hrvatske Europskoj uniji radna knjižica ukinuta i više se ne izdaje kao javni dokument, i nadalje predstavlja javnu ispravu za razdoblja upisa staža do 30. lipnja 2013.

Tiskanice Zahtjev za utvrđivanje razdoblja osiguranja navršenih u inozemstvu i Obavijest o namjeri podnošenja zahtjeva za priznanje prava na starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu te uvjeti za mirovinu i telefoni za kontakt dostupni su na internetskoj stranici ili u područnim službama, područnim uredima i ispostavama HZMO-a, a dodatne informacije mogu se dobiti na infotelefonu +3851 45 95 011 radnim danom od 8 do 16 sati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.