Hrvatska prva u svijetu po broju presađivanja jetre i bubrega, treća po broju transplantacija srca

Foto: Ilustracija

UNATOČ manjem padu broja darivatelja organa u ovoj godini, Hrvatska je i dalje na samom svjetskom vrhu u transplantacijskoj medicini zahvaljujući dobrom organizacijskom modelu i visokoj svijesti građana o potrebi darivanja organa, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare u povodu Europskog dana darivanja organa koji obilježavaju Ministarstvo zdravlja, Hrvatska udruga Transplant i Hrvatska donorska mreža.

Hrvatska je prva u svijetu po broju presađivanja jetre i bubrega s umrlih darivatelja, treća po broju transplantacija srca, a trenutno je na drugom mjestu po ukupnom broju darivatelja organa.

"Hrvatska u ovoj godini bilježi mali pad broja darivatelja od 16 posto. Dosad smo imali 101 osobu čiji su organi darovani, no nadamo se da ćemo do kraja godine uspjeti održati broj donora iznad 30 na milijun stanovnika, što je za Hrvatsku, kao malu zemlju, izuzetan rezultat. Ispred nas je jedino Španjolska", rekla je nacionalna koordinatorica za transplantacije Mirela Bušić.

Ministar zdravlja Siniša Varga zahvalio je svim obiteljima koje u teškim trenucima daruju organe svojih najmilijih te istaknuo veliki doprinos svih koji u sustavu zdravstva sudjeluju u procesu transplantacije organa - od bolničkih koordinatora, djelatnika u jedinicama intenzivnog liječenja, do eksplantacijskih i transplantacijskih timova i udruga civilnog društva.

Zahvaljujući njihovom doprinosu, u 2013. godini Hrvatska je imala 152 donora, a presađena su 363 organa, među kojima 208 bubrega, 115 jetara, 33 srca i 7 gušterača. Liste čekanja od 2009. do danas smanjenje su za 43 posto.

Hrvatska je regionalni zdravstveni centar za transplantacijski program, pa se u povodu Europskog dana darivanja organa u Zagrebu održava međunarodni tečaj na kojem sudjeluje 39 zdravstvenih djelatnika iz Hrvatske, BiH, Crne Gore, Srbije i Makedonije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.