I Skandinavci se spore oko autorskih prava: Tko je izmislio nordijski socijalni model?

U DANIMA kada se diljem svijeta priča o zaštiti autorskih prava, negdje zbog ACTA-e negdje zbog ZAMP-a, Skandinavci su sporenje oko nekog zaštitnog znaka uspjeli dignuti na novu razinu.

Na sjeveru Europe se, naime, počela voditi pravna bitka oko toga tko je izmislio, odnosno tko ima pravo uz svoje ime pripisivati termin "Nordijski model" - generalno shvaćen kao društveni sistem koji kombinira tržišnu ekonomiju i moćnu socijalnu državu.

Socijaldemokratska grupa, koja okuplja lijevo orijentirane socijaldemokratske stranke u regiji prošlog je prosinca u Švedskoj uspješno registrirala nordijski model kao svoj zaštitni znak, javlja AP.

Međutim, Nordijsko vijeće, regionalno tijelo koje okuplja predstavnike svih parlamenata nordijskih zemalja, uložilo je žalbu kod Švedskog ureda za patente i registriranje. Glavni tajnik Nordijskog vijeća Jan-Erik Enestam kazao je kako se termin "nordijski model" ne može tretirati kao vlasništvo neke političke grupacije.

Nordijski model pripada ljevici

S druge strane, lider Socijaldemokratske grupe Inger Segelstrom kazao je kako su brandiranje nordijskog modela tražili nakon rasprave o političkom nasljeđu socijalnog modela koji se koristi u Švedskoj, Danskoj, Norveškoj, Finskoj i Islandu.

Iako su i stranke desnog centra diljem regije prihvatile ovaj sistem, dodajući mu neke svoje karakteristike, "istraživanja, diskusije i mediji su pokazali da je Nordijski model prvenstveno vezan uz radnički pokret", tvrdi Segelstrom.

Švedski patentni ured uvažit će i razmotriti žalbu, a Socijaldemokratima će omogućiti priliku za odgovor. Nakon toga će donijeti odluku o eventualnom povlačenju odobrenog zaštitnog znaka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.