I u Varaždinskoj županiji proglašena elementarna nepogoda: Suša odnijela 170 milijuna kuna

VARAŽDINSKI župan Predrag Štromar proglasio je danas elementarnu nepogodu uzrokovanu dugim sušnim razdobljem bez oborina tijekom protekla četiri mjeseca. Elementarna nepogoda koja je proglašena za cijelu županiju, uzrokovala je smanjenje prinosa na svim poljoprivrednim usjevima i nasadima od 40 do 80 posto, naglasio je župan Štromar.

"Šteta od suše je oko 170 milijuna kuna, a točno definiranu štetu negdje za dva mjeseca. Elementarna nepogoda proglašava se iz razloga ne samo da se obeštete oni koji imaju štete na poljoprivrednim proizvodima i kulturama, nego i oni koji, recimo, dobivaju nekakve subvencije od države, a neće imati neki referentni prinos zbog suše. Oni u idućoj godini ne bi mogli dobivati ta sredstva", rekao je Štromar.

Najveće štete u Ludbregu, Ivanecu i Vinici

Najveće štete do sada su prijavili Grad Ludbreg - 12 milijuna, Ivanec i Vinica po 18 milijuna i Lepoglava 11 milijuna kuna, a najviše su stradali nizinski dijelovi i šljunkovita tla. Gradska i općinska povjerenstva dužna su u roku od 8 od proglašenja elementarne nepogode primati prijave o šteti na svom području, u roku od 50 dana trebaju dostaviti konačna izvješća Županijskom povjerenstvu, koji će sumirane štete dostaviti Državnom povjerenstvu za procjenu štete od elementarnih nepogoda i Ministarstvu poljoprivrede.


Na vidovečkom području stradale su gotovo sve poljoprivredne kulture, osim ranog krumpira. Predsjednica Općinskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarne nepogode Marija Cafuk kaže da je vidovečko zelje jako stradalo. Glavice zelja su uvelike sitnije nego ranijih godina.

"Cijena krumpira bi trebala biti 8 ili 10 kuna po kilogramu da se šteta namiri"

"Suša je uzela svoj danak", dodaje Cafuk. Poljoprivrednici iz Vidovca ne očekuju naknadu od države za sušu jer im je jasno da je državna blagajna prazna. Iako će cijene povrća morati ići gore, samo bi astronomska poskupljenja, dodaje Marija Cafuk, uspjela seljacima nadoknaditi štete od suše.

"Cijena krumpira bi trebala biti 8 ili 10 kuna po kilogramu da se šteta namiri, a to se neće dogoditi", kaže Marija Cafuk, i sama poljoprivrednica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.