"Idemo u Hrvatsku da živimo od svog rada": Dio radnika prosvjednika iz Tuzle stigao u Orašje

Screenshot: Klix.ba

MANJI dio radnika propalih tuzlanskih poduzeća stigao je u petak navečer Orašje, dok njih 200 još uvijek pješači prema tom gradiću na sjeveroistoku BiH u nakani da u subotu prijeđu u Hrvatsku nakon nakon što im je odbijena isplata jednokratne novčane pomoći.

Nakon napornog pješačenja, skupina od sedam radnika tvornice obuće Aida iz Tuzle stigla je u Orašje, gdje će u Omladinskom domu prespavati, a sutra pokušati ući u Hrvatsku, izvijestila je Federalna televizija (FTV).

"Krećemo u devet, živjeti od svog rada", kazao je Hasan Užičanin, potpredsjednik Sindikata tvornice obuće Aida.

Radnici ističu da im 18 godina radnog staža nisu izmireni.

Put graničnog prijelaza Orašje je nastavila i druga veća skupina, od oko 200 radnika. Na put su krenuli nakon što im je i konačno potvrđeno da neće dobiti jednokratnu pomoć od 400 konvertibilnih maraka (oko 200 eura), koju je obećala vlada Tuzlanske županije. Vlasti su najprije obećale isplatu, ali je premijer u ostavci Bahrija Umihanović rekao kako se jednokratna pomoć ne može isplatiti jer bi takvo što bilo nezakonito.

Prema Orašju po hladnome vremenu i u mraku pješači oko 200 radnika četiri poduzeća Konjuha, Aide, Livnice čelika i Dite iz Tuzle. Prvotni plan da prespavaju u naselju Pelagićevu je propao, jer se nije mogao pronaći primjeren smještaj. Njihov dolazak u Orašje očekuje se oko ponoći.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.