Irska će ipak održati referendum o fiskalnoj uniji: "Ne" se čini kao izgledniji ishod

IRSKA vlada danas je povukla prilično neočekivan potez i najavila kako će se građanima ipak biti data prilika da na referendumu odluče o fiskalnoj uniji, odnosno paktu o financijskoj disciplini kojeg je Njemačka postavila kao uvjet za sve buduće bailoute.

"Građani Irske morat će dati odobrenje za ratifikaciju sporazuma o fiskalnoj uniji. Prilično sam siguran da, kad im se objasni važnost i domet ovog pakta, će građani odlučno kazati da na referendumu i podržati dugoročnu ekonomsku stabilnost i oporavak", kazao je premijer Enda Kenny.

Kennyjev optimizam neutemeljen, Irci baš i ne vole EU

Podsjetimo, prije nekoliko dana njemačkim ministar za vanjske poslove sam je priznao kako je tekst sporazuma sročen na način da se upravo omogući izbjegavanje referenduma u Irskoj, jer prognoze sugeriraju da neće proći. Naime, referendumi vezani uz EU teme u Irskoj dosad nisu nisu pokazivali baš zavidnu razinu "europejskog entuzijazma" među Ircima.

Podsjetimo, Lisabonski ugovor je dvaput morao ići na referendum u Irskoj, a drugi put je prihvaćen samo zbog ogromnog pritiska ostalih zemalja i ekonomske krize koja je zahvatila zemlju. Iako se Irska trenutno prikazuje kao uzor, s obzirom na to da se čvrsto drži mjera štednje vezanih uz 90 milijuna eura težak bailout program, većina građana ipak je ogorčena zbog općeg uvjerenja da je većina novca iskorištena za spas banka, a ne za zapošljavanje i povećanje rasta.

Irska se pridružuje "EU odmetnicima"


Stoga se, bez obzira na Kennyjev iskazani optimizam, "Ne" čini kao izgledniji ishod referenduma u Irskoj, pogotovo jer prema novim propisima ostale zemlje eurozone ne ovise o njihovoj odluci. Dovoljno je da 12 od 17 zemalja ratificira sporazum kako bi on stupio na snagu. Ukoliko se prognoze ostvare, Irska će se pridružiti Velikoj Britaniji i Češkoj u grupi "odmetnika" koji se odlučili bojkotirati najveći projekt osovine Merkel-Sarkozy.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.