Izrael odbija ograničiti izgradnju ilegalnih naselja u istočnom Jeruzalemu

Foto: Michael Thaidigsmann (Wikipedia)

IZRAEL odbija bilo kakvo ograničavanje naseljavanja u istočnom Jeruzalemu, čije zauzimanje i pripojenje međunarodna zajednica drži ilegalnim, potvrdio je u nedjelju izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman.

"Ne prihvaćamo nikakvo ograničenje izgradnje u židovskim četvrtima u Jeruzalemu", rekao je ultranacionalist Lieberman tijekom susreta s njemačkim kolegom Frank-Walter Steinmeierom u Jeruzalemu. Naseljavanje, posebice u istočnom Jeruzalemu, glavna je prepreka mirovnom procesu.

"Jedna stvar mora biti savršeno jasna, nikada nećemo prihvatiti da se izgradnja u židovskim četvrtima Jeruzalema definira kao kolonizacija", dodao je šef izraelske diplomacije.

Nedugo prije susreta s njemačkim ministrom, izraelski premijer Benjamin Netanyahu je izjavio da će europske zemlje jednostranim priznanjem palestinske države udaljiti mogući mirovni dogovor između dviju strana.

"Mir je moguć ako postoje kompromisi svih strana, a ne jednostrane akcije u korist palestinske strane", rekao je Netanyahu.

Tijekom razgovora s izraelskim predsjednikom Reuvenom Rivlinom, njemački ministar vanjskih poslova je izrazio želju da Izraelci i Palestinci nastave mirovne pregovore prekinute u travnju 2014. godine.

Sukob palestinskih prosvjednika s policijom

Palestinci su se sukobili s izraelskim sigurnosnim snagama u istočnom Jeruzalemu u ponedjeljak pošto je tijelo palestinskog vozača autobusa pronađeno obješeno u njegovu vozilu na gradskom parkiralištu.

Policija smatra da je 32-godišnji Jusuf al-Ramuni počinio samoubojstvo te ističe da na njegovu tijelu nema nikakvih tragova nasilja.


Obitelj žrtve, međutim, navodi da al-Ramuni nije pokazivao nikakvih znakova koji bi upućivali da je spreman počiniti samoubojstvo i tvrdi da su ga ubili radikalni Židovi.

Bijesni stanovnici četvrti A-Tur u istočnom Jeruzelmu i stanovnici obližnjeg Abu Disa istočno od Jeruzalema, gađali su policiju kamenjem.

Smrt palestinskog vozača uslijedila je nakon višetjednih nemira u Jeruzalemu i okolici s kamenovanjem policije i vozila, premlaćivanjem i pucnjavom te ubojstvima. Najnoviji val izraelsko-palestinskih napetosti događa se na prilazu svetim mjestima u Jeruzalemu, koje Židovi nazivaju Brdom hrama, a muslimani Plemenitim svetištem.

Radikalni islamistički pokret Hamas i njegovo oružano krilo Brigade al-Kasam, krive "cioniste" za al-Ramunijevu smrt i objavile su izjavu u kojoj najavljuju osvetu.

Izraelska policija objavila je da će se obaviti obdukcija, a u ekipi će biti i palestinski liječnik.

Drugi palestinski vozači zaposlenici izraelskog autoprijevoznika Egged za kojeg je radio i al-Ramuni, najavili su štrajk. Trgovine su zatvorene u naselju Abu Dis gdje je također najavljen štrajk.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.