Kalamburin suoptuženik čeka izručenje Njemačkoj gdje je osuđen zbog pronevjera i utaja

Foto: HTV

VELIKOGORIČKI Županijski sud sljedeći bi tjedan trebao odlučiti hoće li Njemačkoj izručiti Wernera Trautmana, poduzetnika koji je pobjegao iz njemačkog zatvora gdje je izdržavao kaznu zbog pronevjera i utaja, a u Hrvatskoj dijeli optuženičku klupu s nesuđenom direktoricom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sanjom Kalamburom.

Trautman je jedan od uhićenih po europskom uhidbenom nalogu. Nakon uhićenja mu je određen istražni zatvor, a kako se u državnom odvjetništvu usprotivio izručenju izvanraspravno vijeće velikogoričkog suda u srijedu bi trebao odlučiti o njegovoj sudbini.

Glasnogovornik suda Ante Zeljko Hini je potvrdio da je Trautman u Njemačkoj zbog utaja i pronevjera osuđen na pet godina i devet mjeseci. Dio kazne je izdržao, a potom pobjegao u Hrvatsku gdje mu živi obitelj.

Neslužbeno se doznaje da je nedjela za koja je osuđen počinio dok se bavio trgovinom automobila i autobusa koje je prodavao po istočnoj Europi, ali i nekim afričkim zemljama.

U ekstradicijskom pritvoru Trautman je u Hrvatskoj bio i 2000. po odluci zagrebačkog Županijskog suda.

No, njegovo je ime dospjelo u medije tek prije nekoliko dana kada se nije pojavio na varaždinskom sudu gdje mu se sudi zajedno s Kalamburom i suprugom Hrvaticom.

Njegova odvjetnica na varaždinskom je sudu kazala da ne zna točno gdje joj je klijent. Dodala je tek da je po neslužbenim informacijama njegove supruge najvjerojatnije u zagrebačkom zatvoru gdje čega izručenje, ali da ne znaju zbog čega.

Kalamburi se sudi zbog sumnje na nepravilnosti u postupku nabavke kanta za otpad u općini Perušić, u kojem je Fond navodno oštećen za 330.000 kuna. Osim Trautmana i njegove supruge, Marine Vuković Trautman, Kalambura optuženičku klupu dijeli s bivšim pročelnikom za komunalne poslove u općini Perušić Božom Milkovićem i direktorom tvrtke koja se bavi zbrinjavanjem komunalnog otpada Srđanom Černijom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.