Kolinda Grabar Kitarović i još dvoje Hrvata u jednoj od najmoćnijih grupa na svijetu

Foto: Index

TRILATERALNA KOMISIJA povezana je s Bilderberg grupom. U obje se nalaze moćnici iz cijelog svijeta, točnije samo par stotina odabranih iz poslovnog i političkog života. Osnivač Trilaterale je David Rockefeller koji je 1973. godine odlučio da bi SAD, Europa i Japan trebali graditi bliske odnose i poticati međusobnu suradnju. U to vrijeme vladalo je neslaganje između SAD-a te Europe i Japana. Osnivači su vjerovali da je važna suradnja triju regija.

Članom Trilateralne komisije može se postati samo ako osoba dobije pozivnicu za ulazak u to visoko moćno društvo. Također, u Komisiji ne može biti nitko tko u svojoj državi obnaša neku državničku dužnost.

Kada je tek pokrenuta, plan je bio da iz svake regije u njoj bude isti broj članova. Danas europsku regiju zastupa 175 članova, SAD 120, a Japan 85 članova. Od Europljana najviše ima Nijemaca - 20, zatim slijede Francuska, Velika Britanija i Italija s 18 članova, te Španjolska. Ostale zemlje imaju od jednog do šest članova, a među njima su i tri hrvatska.

Troje Hrvata


Od Hrvata u Trilateralnoj komisiji nalaze se Kolinda Grabar Kitarović, odvjetnik Marijan Hanžeković i bankar Franjo Luković.

Trilaterala se sastaje četiri puta godišnje. Prošle godine sastanci su se održali u ožujku u Berlinu, u listopadu u Krakowu, u studenom u Mexico Cityju te u prosincu u Manilli.

Za sebe kažu da su nevladina, politički orijentirana diskusijska skupina uglednih građana iz Europe, Amerike i Azije koja je formirana da bi poticala razumijevanje i suradnju navedene tri regije oko globalnih problema. Među članovima se nalaze i Carl Bildt, Wolfgang Kirsch, Mario Monti, Henry A. Kissinger, Madeleine K. Albright...

Cijeli popis možete downloadati OVDJE

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.