Kraj istrage o slijetanju aviona CA na nos: Piloti savršeno odradili posao, kriv tehnički kvar

Foto:Aviation Herald,srf.ch

ŠVICARSKO povjerenstvo za istraživanje nesreća (Swiss Accident Investigation Board) objavilo je izvješće o uzroku prisilnog slijetanja zrakoplova Croatia Airlinesa DASH Q400, sa 60 putnika i četvero članova posade, 27. rujna u 18,18 sati na aerodromu u Zuerichu 2013. godine. Naime, zrakoplov je sletio nos bez prednjeg kotača, a prilikom slijetanja nitko nije ozlijeđen.



U izvješću stoji kako je uzrok napuknuće metalne ploče koja pokriva senzore u stajnom trapu, a zbog čega se prednji kotači zrakoplova nisu mogli spustiti. U izvještaju se naglašava kako je posada zrakoplova napravila je apsolutno sve kako bi pokušala spustiti prednji stajni trap, no zbog napuknuće ploče u tome nisu uspjeli.

Površina ploče, pokazao je laboratorijski nalaz, bila je u izuzetno lošem stanju, a bila je i prepuna sitnih pukotina.



"Uzrok je tehnički kvar", stoji u službenom izvještaju u kojem se naglašava da ljudski faktor odnosno piloti nisu napravili ni jednu pogrešku prilikom slijetanja. Detaljno izvješće objavio je Aviation Herald na svojim stranicama.

Iz audio snimke razgovora pilota i kontrole leta koja se pojavila na YouTube servisu razvidna je nevjerojatna smirenosti ali i dobra reakciji pilota i kontrole leta. Nije bilo ni najmanjeg znaka panike nakon što je postalo jasno da zrakoplov ima kvar na kotaču.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.