Kreće štrajk: Od sutra, u slučaju zdravstvenih poteškoća savjetujte se sa svojim obiteljskim liječnikom! Samo hitni slučajevi mogu u bolnice!

Foto: Ilustracija

LIJEČNICI, medicinske sestre i ostali zdravstveni djelatnici sutra od 7 sati kreću u štrajk. Ministarstvo zdravlja i dalje smatra kako razloga za štrajk - nema!

"Ministarstvo zdravlja i dalje smatra kako razloga za štrajk liječnika i medicinskih sestara nema, a s obzirom na spremnost za nastavak socijalnog dijaloga i pregovora, te najvažnije, s obzirom na načelno slaganje sa svim zahtjevima sindikata.

Opetovano ističemo da je štrajk legitimno pravo koje ćemo poštovati. Ministarstvo će pažljivo nadzirati funkcioniranje sustava za vrijeme štrajka te poduzimati sve potrebne mjere i aktivnosti kako ne bi došlo do ugrožavanja zdravlja ljudi. S tom svrhom Ministarstvo zdravlja već je dostavilo svim bolničkim zdravstvenim ustanovama Odluku o prijeko potrebnim poslovima koji se za vrijeme štrajka ne smiju prekidati. A prema toj odluci i za vrijeme štrajka se moraju obavljati pregledi i osnovni dijagnostički postupci kako bi se kod svakog bolesnika isključilo hitno stanje, a time i potreba provođenja daljnjih dijagnostičkih i terapijskih postupaka", poručili su jutros iz Ministarstva zdravlja.

Štrajkom ne smiju ugroziti zdravlje i živote pacijenata

U Ministarstvu napominju kako liječnici i ostali zdravstveni radnici štrajkom ne smiju ugroziti zdravlje i živote pacijenata: "Za organizaciju rada i osiguranje dovoljnog broja radnika u zdravstvenoj službi zaduženi su sanacijski upravitelji i ravnatelji bolnica. Odlukom Ministarstva zdravlja definirani su prijeko potrebni poslovi koji se moraju neprekidno obavljati radi sprečavanja ugrožavanja života i nastanka invalidnosti bolesnika.

To su:

  • Pregled i osnovni dijagnostički postupci kojima se kod svakog bolesnika mora isključiti hitno stanje, a time i potreba provođenja odgovarajućih dijagnostičkih i /ili terapijskih postupaka;
  • Funkcioniranje hitnih službi u bolnici tijekom 24 sata sa svom raspoloživom hitnom dijagnostikom u cilju utvrđivanja dijagnoza koje zahtijevaju hitno postupanje. To uključuje neodgodive terapijske postupke bez kojih bi moglo doći do pogoršanja osnovne bolesti ili do komplikacija koje bi mogle ugroziti zdravlje i/ili život bolesnika, odnosno prouzročiti i najniži stupanj invalidnosti;
  • U stacionarnom dijelu bolnice osigurati provođenje svih postupaka kojima se održava provođenje procesa liječenja, primjena svih dijagnostičkih i terapijskih postupaka koji osiguravaju da se određena bolest ne pogoršava. Nužno je otkloniti mogućnost da bi otkazivanjem postupka moglo doći do komplikacija koje bi mogle ugroziti zdravlje i/ili život bolesnika, odnosno prouzročiti i najniži stupanj invalidnosti;
  • Osiguranje kontinuiteta rada invazivne dijagnostike u svim slučajevima u kojima se zahtijeva hitnost i u svim slučajevima u kojima je invazivna dijagnostika kontinuitet terapije;
  • Kirurške djelatnosti moraju osigurati mogućnost svih hitnih zahvata za bolesnike zaprimljene putem hitne službe i kirurških zahvata za bolesnike koji se nalaze na bolničkom liječenju, a kojima bi se zbog otkazivanja operativnoga zahvata značajno pogoršala bolest. Ili postoji mogućnost da bi otkazivanjem operativnih zahvata došlo do komplikacija koje bi mogle ugroziti zdravlje i/ili život bolesnika, odnosno prouzročiti i najniži stupanj invalidnosti;
  • 24-satna nazočnost liječnika i ostalih zdravstvenih radnika u svim djelatnostima intenzivnog zbrinjavanja bolesnika.

Ministarstvo zdravlja će i dalje redovito informirati građane o načinu ostvarivanja svojih prava na zdravstvenu zaštitu za vrijeme štrajka kako bi bili pravodobno i redovito informirani.


Obavještavamo pacijente da može doći do otkazivanja ranije zakazanih dijagnostičkih postupaka i operacijskih zahvata, uslijed štrajka dijela liječnika i medicinskih sestara. Ministarstvo zdravlja će nakon završetka štrajka osigurati da se iz zdravstvenih ustanova kontaktiraju svi pacijenti kojima je zdravstvena usluga otkazana kako bi što prije dobili novi termin za potrebnu zdravstvenu uslugu.

Ministarstvo zdravlja i dalje je u svakom trenutku spremno na daljnji dijalog sa sindikatima te će i dalje postupati u skladu sa zakonom, bez protuzakonitih i protuustavnih odluka.

Ministarstvo je uvjereno da će liječnici i medicinske sestre, koji se odazovu pozivu na štrajk, postupati profesionalno i u skladu s najvišim etičkim normama te da neće dopustiti da zbog štrajka na bilo koji način budu ugroženi zdravlje, pravo na zdravstvenu zaštitu i sigurnost građana. Vjerujemo kako nam je svima zdravlje naših građana na prvom mjestu", stoji u priopćenju Ministarstva zdravlja.

"Spremni smo za štrajk, ali i za dijalog"

Sindikati liječnika i medicinskih sestara spremni su za sutrašnji štrajk. Predsjednik liječničkog sindikata Ivica Babić kaže da već ima nekih pritisaka, ali da ih ništa neće pokolebati.


Babić očekuje odaziv velikog broja kolega, njih sedamdeset posto na cijeloj razini i poručuje da su sve pripreme više-manje obavljene. Dodaje da pritisaka na štrajkaše ima, popisuju se kolege, a nisu ni imenovani izvršitelji koji za vrijeme štrajka moraju raditi. Kaže da će pokrenuti postupke zaštite štrajkaša.

"Kriva je strategija koju su zaigrali jer mi ćemo prvi udar otrpjeti. Mi smo liječnici, znamo kako se to radi. Kad se sve to posloži, mi ćemo dignuti razinu štrajka za stupanj-dva više. Spremni smo dugotrajno sudjelovati u štrajku", rekao je Babić.

Podsjetimo, liječnici i sestre traže nove kolektivne ugovore i povrat prava. Iz Ministarstva zdravlja pak poručuju da se načelno slažu s zahtjevima te da nema razloga za štrajk i da su spremni za nastavak socijalnog dijaloga. Za nastavak je spreman i Babić, ali traži da se ministar Rajko Ostojić napokon očituje o uvjetima koje su mu poslali prije 40 dana.

"Nemaju vjerodostojnosti, a kako bismo izbjegli sve nejasnoće oko vjerodostojnosti treba napisati crno na bijelo i onda će sve biti jasno. I naravno, moramo problem rješavati, naravno da ću ja s ministrom komunicirati. Za vrijeme štrajka komunikacija treba biti intenzivnija. Štrajk nama nije cilj", naglasio je Babić.

U slučaju da ministar misli da će štrajk brzo završiti, Babić podsjeća: "2003. su govorili `ma ništa od tog štrajka, nitko ne štrajka` i znate li što su nakon mjesec dana učinili - uveli su radnu obvezu jer nisu mogli prekinuti štrajk".

Sutra štrajk i u karlovačkoj bolnici

Karlovačka podružnica Hrvatskog liječničkog sindikata sutra započinje sa štrajkom u Općoj bolnici Karlovac.

"Hrvatski liječnici i medicinske sestre i tehničari nisu generatori gospodarske krize u kojoj smo se svi zajedno našli i zbog toga ne može dozvoliti da se nastala kriza rješava na našim pravima. Naša prava su i vaša prava, štrajkom se borimo za bolji i pravedniji zdravstveni sustav u kojem ćemo i mi i vi biti zadovoljniji," pacijentima su poručili iz Sindikata.

"Zato vaša potpora akcijama Hrvatskog liječničkog sindikata ne predstavlja samo potporu hrvatskim liječnicima i medicinskim sestrama u borbi za očuvanje dostojanstva naše profesije u Hrvatskoj, već i borbu za spas zdravstvenog sustava i socijalne države, borbu za bolju i sretniju Hrvatsku.

Stoga molimo za vašu potporu i razumijevanje, a mi vam obećavamo da za vrijeme trajanja štrajka niti jedan život neće biti ugrožen i svi hitni slučajevi će biti adekvatno zbrinuti, ako ste vi ili netko od vaših najmiliji u bolnici dobit ćete svu potpunu skrb", kažu u Sindikatu.


Štrajkaši mole da u vrijeme štrajka građani ne dolaze u bolnicu ukoliko pregled nije hitno potreban, a kad štrajk bude okončan za sve pretrage, preglede i postupke za koje su pacijenti u vrijeme štrajka bili naručeni bit će omogućen što skoriji termin.

Još se ne zna koliko će riječkih liječnika sutra biti u štrajku

U KBC-u Rijeka dio liječnika sutra će biti u štrajku. Riječ je prvenstveno o članovima Hrvatskog liječničkog sindikata, no predsjednik županijske podružnice dr. Igor Barković kaže kako će akutni pacijenti biti zbrinuti.

"Za sve pacijente koji trebaju akutno zbrinjavanje, bit će organizirana služba kao što je uvijek. Oni ne moraju strahovati. Sve pacijente čije zdravstveno stanje ne treba hitnu obradu molimo za strpljenje do kraja štrajka. Oni će biti prenaručeni i pogledani čim to prilike budu dozvolile", rekao je Barković.

Pacijente zanima hoće li ih KBC obavijestiti da ne dolaze na neke dogovorene pretrage. "Neće se obavještavati pacijente jer još ne znamo koliko će liječnika štrajkati. Štrajk je slobodna volja i ustavno pravo svakog liječnika ponaosob i nemamo ingerenciju da popisujemo liječnike koji će sudjelovati u štrajku. Stoga ne može utvrditi koje se pretrage neće raditi", pojašnjava Barković.


Predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske Radmila Belobrajdić Čahut potvrdila nam je da njihovi članovi neće štrajkati i ponovila zbog čega. "Nije priča da se štrajka za smanjenje plaća, nego je priča da se štrajka za izuzetno skupa dežurstva koja se nikada nisu plaćala na ovaj način. Ispalo bi da bi svi zaposleni u sustavu zdravstva bili taoci tako skupog dežurstva", izjavio je Belobrajdić Čahut.

Hrvatski liječnički sindikat traži da se o radu liječnika prvenstveno pregovara s liječnicima,da se njihov rad adekvatno valorizira i da se ukupno poboljšaju uvjeti rada.

Novo priopćenje Ministarstva zdravlja: Očekujemo da će najveći dio bolnica normalno funkcionirati!

Ministarstva zdravlja opet je poslalo novo priopćenje. U njemu pozivaju građane da se jave putem maila ili telefona te poručuju kako očekuju da će veći dio bolnica ipak normalno funkcionirati jer se radi o štrajku tek dva sindikata. Evo što još kažu:

"U povodu najavljenog štrajka dijela liječnika i medicinskih sestara u bolničkim zdravstvenim ustanovama koji bi, prema najavama sindikata, trebao započeti u srijedu 18. rujna u 7.00 sati, obavještavamo građane da Ministarstvo zdravlja poduzima sve potrebne mjere kako bi pacijenti imali što manje poteškoća u ostvarivanju zdravstvene zaštite.


Ističemo kako su štrajk najavila dva sindikata, koja okupljaju samo dio liječnika i medicinskih sestara-medicinskih tehničara u bolničkim ustanovama, pa očekujemo da će najveći dio bolničkog sustava normalno funkcionirati te da će građani najveći dio redovite zdravstvene zaštite normalno ostvariti.

Ministarstvo zdravlja će, u svakom slučaju, pažljivo nadzirati funkcioniranje sustava za vrijeme štrajka te poduzimati sve potrebne mjere i aktivnosti kako ne bi došlo do ugrožavanja zdravlja ljudi.

Štrajk je najavljen samo u bolničkom sustavu, što znači da će liječnici i medicinske sestre i drugi zaposlenici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i hitnoj medicinskoj službi i dalje normalno raditi.

Bolničke hitne bit će dodatno pojačane

Molimo, stoga, pacijente da se u slučaju hitnosti obrate telefonom najbližem zavodu za hitnu medicinu na broj 194 ili da pomoć potraže u najbližoj hitnoj bolničkoj službi. U skladu s uputom Ministarstva zdravlja, bolničke hitne službe bit će dodatno kadrovski pojačane kako bi bile spremne za slučaj povećanog broja dolazaka pacijenata.

Također upućujemo građane da se u slučaju zdravstvenih poteškoća savjetuju sa svojim obiteljskim liječnikom.


Ukoliko su obaviješteni o odgodi neke ranije zakazane zdravstvene usluge zbog štrajka, Ministarstvo zdravlja će neizostavno osigurati da, nakon završetka štrajka, budu kontaktirani telefonom iz bolnice kako bi što prije dobiti novi termin za potrebnu uslugu.

Dežurstvo na Bijelom telefonu i mailom

Ministarstvo zdravlja uvelo je i 24-satno dežurstvo na svoja dva komunikacijska kanala preko kojih nam se obraćaju građani - na Bijelom telefonu 0800 7999 te na e-mail adresi pitajtenas@miz.hr , koja se nalazi na službenoj stranici Ministarstva zdravlja www.zdravlje.hr. Pozivamo građane da nas tijekom štrajka, putem Bijelog telefona i e-maila pitajtenas@miz.hr , izvijeste o mogućim slučajevima kršenja prava na zdravstvenu zaštitu.

U Ministarstvu zdravlja djeluje i Krizni stožer koji su bolnice bez odgađanja dužne izvijestiti o svim eventualnim incidentnim i kriznim situacijama, koje nije moguće razriješiti na razini zdravstvene ustanove.

Još jednom ističemo da smatramo kako razloga za štrajk nema, a uvjereni smo da će liječnici i medicinske sestre koji se odazovu na štrajk postupati profesionalno i u skladu s najvišim etičkim normama kako ni na koji način ne bi došlo do ugrožavanja zdravlja, prava na zdravstvenu zaštitu i sigurnost građana.

Podsjećamo da je Ministarstvo zdravlja poslalo svim bolnicama Odluku kojom se određuju prijeko potrebni poslovi koji se moraju neprekidno obavljati, radi sprečavanja ugrožavanja života ili nastanka invalidnosti bolesnika za vrijeme štrajka. Za osiguranje pružanja neodgodivih zdravstvenih usluga zaduženi su sanacijski upravitelji i ravnatelji bolnica."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.