Krunoslav Prates prvi put javno progovorio o ubojstvu Stjepana Đurekovića: S Perkovićem sam se sastajao na tajnim lokacijama!

Screenshot: Deutsche Welle

KRUNOSLAV PRATES, koji od 2008. godine u minhenskom zatvoru služi doživotnu kaznu zbog sudjelovanja u ubojstvu Stjepana Đurekovića, po prvi put je javno progovorio o čitavom slučaju.

"U zatvoru se osjećam uvjetima odgovarajuće, mogu vam samo tako odgovoriti. Pristao sam na intervju jer sam spreman otvoreno govoriti o svemu", rekao je Prates ekipi Detsche Wellea.

Prates je odgovorio i kada je počeo surađivati s UDBA-om i tko ga je angažirao.

"Do mog mog kontakta s jugoslavenskom tajnom službom došlo je 1975. godine tijekom mog boravka u Njemačkoj. Angažirao me gospodin Perković. Moj zadatak je bio da ga izvještavam o događajima u emigraciji", priznao je Prates.

Detaljno je opisao svoju suradnju s Josipom Perkovićem.

"Mi smo se samo čuli telefonom. Bilo je to vrlo kratko, samo par minuta i uvijek sam ga zvao iz javne govornice i to iz Munchena. Pošto sam živio u manjem mjestu postojala je opasnost od prisluškivanja. Sastajali smo se jednom do dva puta godišnje kada sam  išao na godišnji odmor. Ja sam mu unaprijed javio gdje idem i tamo smo se sastajali te par sati pričali. To je bio sav naš kontakt".

Prates smatra da je UDBA ubila Stjepana Đurekovića, ali ne zna tko točno.

"Pretpostavljam da ga je ubila UDBA, a ime osobe tko ga je ubio ne znam. Međutim, ta priča da iza toga stoji Mika Špiljak je apsurd", rekao je Prates..

Presuda minhenskog suda protiv Krunoslava Pratesa temelji se uglavnom na iskazu Vinka Sindičića koji ga je optužio za sudjelovanje u ubojstvu Stjepana Đurekovića što Prates tumači kao čistu glupost i laž.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.