Lažni socijaldemokrat Milanović Prvi maj "čestitao" riječima Miltona Friedmana

Foto: Hina

"NEMA besplatnog ručka, nema besplatnog pića. To zvuči grubo, ali to je nažalost i na sreću jedina poruka koju mogu ovdje uputiti".

Izjavio je to premijer Zoran Milanović u Čakovcu, gdje je sudjelovao na proslavi Međunarodnog praznika rada. Da bi već u idućem dahu čestitao radnicima Prvi maj.

Milanovićeva poruka ne samo da zvuči grubo, nego je i krajnje cinična s obzirom da dolazi iz usta samoprozvanog socijaldemokrata. Popularizator uzrečice "nema besplatnog ručka" je, naime, američki ekonomist Milton Friedman, ikona neoliberalizma - bio je to naslov njegove knjige objavljene 1975. godine.

Utjelovljenje sotone u 20. stoljeću

Upravo Friedmana smatra se najzaslužnijim (odnosno najviše krivim) za lice i naličje kapitalizma u kojem danas živimo. Svoje ideje Americi je nametnuo kao savjetnik predsjednika SAD-a Ronalda Reagana, a u Europi ih je proširio zahvaljujući britanskoj premijeri Margaret Thatcher.

Friedman i njegovi "dečki iz Chicaga", kako se kolokvijalno nazivalo ekonomiste iz Friedmanove tzv. čikaške škole, smatraju se direktno odgovornima i za rušenje režima Salvadora Allendea u Čileu, te instaliranje brutalnog diktatora Augusta Pinocheta. Nakon što je došao na vlast, Pinochet je upravo Friedmana angažirao za svog ekonomskog savjetnika, pruživši mu tako priliku da građane Čilea zapravo koristi kao zamorce na kojima će testirati svoje teorije o slobodnom tržištu.

Već samo nekoliko navedenih crtica iz Friedmanove biografije dovoljno ilustrira zbog čega se ovog ekonomista u ljevičarskim (pa tako i socijaldemokratskim) krugovima smatra izrazitim negativcem, skoro pa utjelovljenjem sotone u 20. stoljeću. Zasigurno bi toga trebao biti svjestan i premijer Milanović, s obzirom na navodnu erudiciju kojom se voli dičiti.

SDP je izdao socijaldemokraciju

Prvi maj slavio se danas i u Ronjgima kraj Rijeke. Milanović tamo nije bio nazočan, ali govore su zato držali njegove kolege Vojko Obersnel i Neven Mimica.

"Sindikati su se odrekli Prvog maja, a ne SDP", govorio je Obersnel, dok je Mimica dodao kako nema nikakvog dokaza da je SDP izdao radnike i socijaldemokraciju. Prvi maj Mimica je shvatio kao promidžbenu platformu uoči europskih izbora pa je građanima tako poručio da će glasom za SDP i Kukuriku koaliciju glasati "za  solidarnu, progresivnu i socijalnu Europu, za Europu građana, koja neće biti Europa banaka, profita i špekulacija".

Nije Mimica vjerojatno ni slutio da će ga sabotirati baš šef njegove stranke. SDP-ova vlada i Milanović kao premijer nisu ni do sada povlačili poteze koji bi odražavali njihovo navodno političko opredjeljenje, ali barem su se deklarativno busali u socijaldemokratska prsta. Više im ni to ne polazi za rukom. Jači dokaz u korist tvrdnje da je SDP izdao radnike i socijaldemokraciju od Milanovićeve izjave o "besplatnom ručku" teško je ponuditi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.