Liste čekanja porasle! Od početka štrajka liječnika do danas rad u poliklinikama smanjen za 12 posto!

Foto: Arhiva (Čitatelj Indexa)

OD POČETKA štrajka liječnika do danas rad u poliklinikama smanjen je za 12 posto, što je dovelo do povećanja listi čekanja, a kad je riječ o operativnim zahvatima, otkazuju se tzv. hladne operacije poput operacija kile, žuči, kuka, vena itd., ako se procijeni da nisu hitne, doznaje se danas u Ministarstvu zdravlja.

Dosad je Ministarstvo interveniralo u 35 slučajeva za koja je procijenjeno da bi mogli, zbog nepravodobne medicinske pomoći, ugroziti bolesnikovo zdravlje ili dovesti do invalidnosti.

Ne radi oko 19 posto liječnika, većina unatoč proglašenom štrajku ipak obavlja svoj posao

Iz Ministarstva ističu da od prvoga dana štrajka prate funkcioniranje zdravstvenih ustanova, prikupljaju i analiziraju njihov rad, kako bi na vrijeme uočili potencijalno rizične situacije koje mogu kod pacijenta dovesti do pogoršanja zdravlja ili nastanka bolesti, u skladu s Odlukom o prijeko potrebnim poslovima koji se ne mogu odgađati za vrijeme štrajka.

Po podacima Ministarstva, u bolnicama posao sukladno ugovoru o radu ne obavlja 19 posto liječnika, što znači da većina liječnika unatoč proglašenom štrajku ipak radi svoj posao.

Jutarnji list danas je objavio da je od početka štrajka otkazano 220.000 pregleda i 4000 operacija, te da "visoki izvor iz Vlade" tvrdi kako štrajkačima vrijeme provedeno u štrajku neće biti plaćeno.

Na upit kako će se utvrditi koji su liječnici sudjelovali u štrajku, budući da je popisivanje štrajkača nezakonito, iz Ministarstva poručuju kako "i dalje redovito prate podatke o broju zaposlenih u zdravstvenoj ustanovi koji obavljaju posao prema ugovoru o radu, te da će plaće biti isplaćene do 15. listopada, sukladno Zakonu o radu".

"Poštujemo pravo liječnika na borbu za njihovo dostojanstvo, ali oni pritom ne smiju ugrožavati dostojanstvo i pravo nas oboljelih"


Predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata Mario Drlje apelirao je danas da realni i pravi podaci o stanju u bolnicama i posljedicama štrajka što prije izađu u javnost. "Poštujemo pravo liječnika na borbu za njihovo dostojanstvo, ali oni pritom ne smiju ugrožavati dostojanstvo i pravo nas oboljelih", istaknuo je Drlje u izjavi za Hinu.

Ocijenio je kako se sve to polako "pretvara u cirkus" te da "na neki način ispada da se igraju s oboljelima", čak mu se čini da se štrajk "pretvara u natjecanje koja je ustanova odbila više bolesnika".

Ustvrdivši da je stanje u hrvatskom zdravstvenom sustavu općenito loše, Drlje upozorava da je štrajk pacijente lošijeg imovinskog stanja stavio u poziciju da "još teže dolaze do zdravstvene usluge do koje je ionako teško doći bez veza".

Hrvatski liječnički sindikat u štrajku već 24. dan!

Hrvatski liječnički sindikat u štrajku je već 24. dan, dok je štrajk nakon devet dana prekinuo Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara.

Istodobno Hrvatski liječnički sindikat zajedno sa Hrvatskim strukovnim sindikatom medicinskih sestara i tehničara, te Samostalnim sindikatom zdravstva i socijalne skrbi pregovara s Ministarstvom zdravlja oko novog Kolektivnog ugovora, budući da sadašnji privremeni Kolektivni ugovor važi do 5. listopada, uz mogućnost produženja još tri mjeseca.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić poručuje da će štrajk trajati sve dok liječnici ne potpišu Kolektivni ugovor koji će zadovoljiti njihove zahtjeve, prvenstveno oko načina plaćanja dežurstva i pripravnosti, dok ministar zdravlja Rajko Ostojić tvrdi da su ispunjeni svi uvjeti za prekid štrajka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.