Mjesec dana nakon strahovite poplave: Mještani Gunje sve čine kako bi očistili svoje domove

Foto: Facebook (Gunja)

GOTOVO mjesec dana nakon strahovitih poplava u Posavini, život je na najugroženijim područjima daleko od normale. Trude se mještani, pomaže države, volonteri neumorno rade, ali posla je mnogo, kao i kuća koje su zbog sigurnosnih razloga predviđene za rušenje.

Ipak, mještani se ne daju, pomažu jedni drugima i nastoje koliko mogu sami očistiti svoje domove. O tome pišu i na Facebook stranici Gunja na kojoj objavljuju fotografije čišćenja, različite informacije vezane uz donacije i obnovu te ponude i upite za pomoć. Fotografije čišćenja koje je na Facebooku objavio Samir Mutapčić možete pogledati u galeriji.

"Nakon obavljenih inspekcija grubo se može reći da su 415 kuća opasne po život. Važno je napomenuti da neke kuće i ne izgledaju loše, ali je, primjerice, krovište u takvom stanju da bi se moglo svaki čas srušiti, objasnila je ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš. Također je istaknula da su u tijeku procjene štete i izrade zapisnika po kućama, a od 1. srpnja planiraju se pokrenuti i građevinski radovi na obnovi zgrada.

Šteta u Gunji najmanje 50 milijuna eura


"Štete koje su poplavne vode rijeke Save sredinom svibnja načinile u Gunji, selu na jugoistoku županjske Posavine s oko 4.200 stanovnika, iznimno su velike i neće u konačnici biti manje od 50 milijuna eura", kazao je načelnik te općine Hrvoje Lucić ovoga tjedna.

"Radujem se najavi države da će obnoviti sve stradale objekte. Stižu nam i donacije, na kojima zahvaljujem ali sve je to malo u odnosu na štete koje su nam prouzročene poplavom. Vjerujem da će samo u Gunji štete biti između 50 i 60 milijuna eura", kazao je Hini Lucić dodajući kako bi proces obnove Gunje mogao potrajati i do dvije godine.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.